Sykehus nekter røykere operasjon

Et helseforetaket i Norfolk i Storbritannia vil heretter nekte ikke-akutt kirurgi ved sine sykehus til pasienter som røyker. I stedet vil de bli henvist til at røykeavvenningskurs.

Sykehusledelsen mener de bare følger rådene fra det britiske helsedirektoratet, som tillater at pasientens livsstil tas i betraktning. Helseforetaket blir likevel mistenkt for primært å ville spare penger, på et budsjett med store underskudd, ved å innføre sine spesielle diskriminerende regler.

Øket risiko for komplikasjoner

Direktøren for Southern Norfolk Primary Care Trust (National Health Service), Dr John Battersby, sier imidlertid til den engelske avisen Daily Express at de bare foreslår at når en pasient, som normalt ville blitt anbefalt kirurgisk operasjon, heller skal anbefales innleggelse på en røykeavvenningsklinikk for tre måneder. Han sier videre at røykere får tre ganger så mange komplikasjoner som ikke-røykere. De er mer utsatt for infeksjoner, spesielt i brystet, og også for å få blodpropp.

For røykere som trenger kirurgi for tette blodårer er også risikoen større for at disse tetner seg til igjen kort tid etter operasjonen.

Battersby presiserer at anbefalingene ikke gjelder de som trenger akutt operasjon. Men han innrømmer at det også er en kostnadsfaktor inne i bildet. Hele helsevesenet vil tjene på at folk heller slutter å røyke.

Skarp kritikk

Kritikken mot det nye anbefalingene har ikke latt vente på seg. Det er hevdet at folk som røyker før eller siden vil slutte å røyke, spesielt i forbindelse med operasjon og informasjon om faren for komplikasjoner. Dermed vil det vil være helt uakseptabelt at de skal måtte vente lenger enn andre på en nødvendig operasjon.

Andre mer hissige kritikere mener helseforetaket nå driver med ren utpressing, og poengterer at røykere betaler skatt som andre. Helseforetak har ikke lov til å finne opp denslags betingelser for sin behandling, slås det fast.

EU

I sommer ble det kjent at EU-kommisjonen likevel ikke gikk god for diskriminering av røykere i arbeidslivet. Nå spørs det om det ikke også må slås fast at røykere ikke får diskrimineres i helsevesenet, i alle fall ikke behandles på annen måte enn dem som strengt medisinsk er å anbefale. Det er ikke tvil om at også offentlige helseforetak kan fristes til å tenke økonomi foran pasientens behov, og at røykere er en gruppe det er «lov» å diskriminere under tidens rådende «signaler».

Skrevet for Borgerjournalistene.

Publisert

i

,

av

Stikkord:

Kommentarer

Ett kommentar til “Sykehus nekter røykere operasjon”

  1. Helge avatar

    Og den Hippokratiske ed blir ofret på økonomiens alter?

    Nok en grunn til at politikk IKKE bør bestemme for mye av helsevesenets prioriteringer! Klare grunnrammer, ingen diskriminering.

    God blogg, vet ikke hvorfor jeg ikke har oppdaget den før :O)