Kategori: Mat og drikke

  • Makrell — perfekt

    Makrell — perfekt

    Først går man til anskaffelse av noen fine, ikke for store, makrellfisker en dag i juni, helst med pent vær. Pinsen har alltid pent vær. Er du makrellelsker tar du rikelig, kanskje 5-600 g ferdig sløyet, hode og haleløs fisk pr voksen person. Ja, det er mye, men så er det fest også. Så må…

  • Den perfekte kveld 21. april 2012

    Den norske artist jeg setter mest pris på er uten tvil Anne Grethe Preus. Den mat som er min livrett er thai-mat generelt, og Tom Yum-suppe spesielt. Sist lørdag fylte jeg 54 år. Ingebjørg og jeg tilbrakte helgen i Fredrikstad. Den lørdagskvelden ble bare absolutt perfekt, bare se: Thai Market restaurant, Stortorvet i Fredrkstad Kl…

  • Tenuta Il Sogno – Bricco Soria Superiore 2005

    Dette er en vin fra området Barbera d’Asti i Piemonte, helt nordvest i Italia. Vinen produsert på den norskdrevne vingården Tenuta Il Sogno, nærmere bestemt vinmarken Bricco Soria, en sydvendt skråning rett bak huset vindyrkerparet Eli Anne og Frode Refstad bor i. Druetypen i Piemonte er Barbera. Historien bak innhøstingen av denne vinen i 2005.…

  • Solar de Serrade Alvarinho Vinho Verde 2009

    Fantastisk god portugisisk hvitvin til fisk og skalldyr. Blant polets beste kjøp i følge de som har greie på det. Mye syrlighet og friskhet, mange fruktsmaker, herlig ettersmak. Hadde den nylig til fersk, selvrøkt makrell. Skulle kjøpt både mer fisk og en flaske til av den vinen. En meget positiv overraskelse. Klikk på bildet for…

  • Tom Yum

    I dag skal det handle om Tom, nærmere bestemt Tom Yum eller Tom Yam, som noen staver eller sier det. Det er ikke så farlig. Tom er fra Thailand. Vi har nemlig vært i Thailand, gudbedre. Det bør nærmere bestemmes som provinsen Krabi, på fastlandet øst for Phuket i Sør-Thailand. Tom Yum er en suppe.…

  • Elektronisk kokk i lomma

    Elektronisk kokk i lomma

    Aftenposten skriver: Cooking Guide gir deg detaljerte tips om hvordan du skal tilberede maten mens du står ved komfyren … Og da kunne jeg ikke dy meg: Du trenger bare en helt alminnelig mobiltelefon som er korrekt satt opp for bruk av Internett. Naviger til kokeboka.net og velg så oppskrift etter type og basis. Et…

  • Sukker og søtt

    #### Tungen og ganen Mat og drikke skal smake. Gjennom utviklingen har vi mennesker blitt utstyrt med et kjemisk sansesystem for å detektere matens smak og aroma (duft, lukt). Luktesansen bruker vi også til annen form for kjemiske orientering, og den virker på avstand. Smak, derimot, krever fysisk kontakt mellom maten og tungen. Smaksansen er…

  • Fedme, slanking og matvaner

    Jeg har aldri trodd særlig mye på at årsaken til dagens fedme-epidemi først og fremst skyldes hva vi spiser, eller at mat er så lett tilgjengelig. Dette er eventuelt bare forsterkende faktorer. Hvordan vi spiser er det som teller mest, altså er det primære. Diskusjoner blant fagfolk om f.eks. brød generelt er fetende eller ikke,…

  • Kokebok på nett!

    Annonse (ukommersiell): Kirsti Dahle har nå i 2 ½ år bygget opp sin glimrende kokebok (database). Den inneholder nå nær 600 oppskrifter! Åpen for alle (kun lese). Det er enkelt å søke i den og å skrive ut. Den kan også benyttes fra mobilen din pr SMS eller med WAP. Mange av rettene er hentet…

  • Drikk juleblot

    Å blote betyr å ofre. Ofre en tanke på de døde. Dine nærmeste døde levde neppe forgjeves. De var vel til for noe og noen? Kanskje er ditt opphav ikke lenger i live, men hvilken jordklump var du uten dem? Fordi du da tar bedre vare på dine levende nærmeste. Ofre en tanke på fruktbarheten.…