Makrell — perfekt

Foto: Lizas matverden
Foto: Lizas matverden

Først går man til anskaffelse av noen fine, ikke for store, makrellfisker en dag i juni, helst med pent vær. Pinsen har alltid pent vær. Er du makrellelsker tar du rikelig, kanskje 5-600 g ferdig sløyet, hode og haleløs fisk pr voksen person. Ja, det er mye, men så er det fest også.

Så må man ha med pene poteter, nye eller mandel, frisk rømme og et par slangeagurker, gjerne 3/4 agurklengder pr voksen agurksalatelskende voksen. Husk også ditt favorittøl. Mitt tips: IPA.

Begynn med å forberede agurksalaten, for den må «marineres», dvs myknes. Kutt dem i løvtynne skiver med f.eks en ostehøvel og lag rikelig. Hell over mettet saltlake (!) og la stå en halvtime til de er like myke som om de var kokt. Det skal være mer væske etter lakingen enn før.

Rens og vask fisken godt, stek den først litt i panne, deretter i ovnen, hele. Skinnet skal helst være lett sprøtt.

Kok potetene (hele med skall, selvfølgelig), skyll agurkskivene godt til alt salt er borte. Miks litt dressing av eddik, sukker/søtstoff og vann, ikke for surt, ikke for søtt.

Server varme fisker med litt stekesjy, poteter, rømme og din egen friske, bløte agurksalat, ute i solen og nyt med f.eks et glass frisk, kjellerkald variant av Pale Ale, gjerne IPA.

Da har du en perfekt sommerkveld, og kan gumle deg stappmett uten å sovne eller få forstoppelse. Men et lite fiskerap kan du unne deg, etter maten. Du har jo ennå en slurk øl igjen.

Den perfekte kveld 21. april 2012

Den norske artist jeg setter mest pris på er uten tvil Anne Grethe Preus. Den mat som er min livrett er thai-mat generelt, og Tom Yum-suppe spesielt. Sist lørdag fylte jeg 54 år. Ingebjørg og jeg tilbrakte helgen i Fredrikstad. Den lørdagskvelden ble bare absolutt perfekt, bare se:

Thai Market restaurant, Stortorvet i Fredrkstad

Kl 17:15 Singha thailandsk lagerøl

Kl 17:30 Tom Yum Kung

Sur-sterk suppe med kongereker, tomater, champignon, rødløk, sjarlottløk, galangal, kaffir lime og chili serveres med koriander og vårløk

Kl 17:45 Ped Yang Laat Nam Prik

Stekt and i sweet chili, servert med fyldig fersk pakistansk mango og ananas saus pyntet og toppet med friterte kaffir lime blader

Kl 18:00 Gaeng Garee Gai

Gul curry i kokoskrem med kylling, rødløk, purreløk, tomater, chili og cashewnøtter toppet med vietnamesisk vårløk

Kl 18:30 Norsk fatøl

Verdensspeilet kaffebar og konsertscene, Nygaardsgata i Fredrikstad

Kl 20:15 Anne Grethe Preus

«Av og til – av og til er én millimeter nok» og tolv sanger til

Konserten avsluttes ca kl 21:45. Les Fredriksstad Blads anmeldelse.

Tenuta Il Sogno – Bricco Soria Superiore 2005

Dette er en vin fra området Barbera d’Asti i Piemonte, helt nordvest i Italia. Vinen produsert på den norskdrevne vingården Tenuta Il Sogno, nærmere bestemt vinmarken Bricco Soria, en sydvendt skråning rett bak huset vindyrkerparet Eli Anne og Frode Refstad bor i. Druetypen i Piemonte er Barbera.

Historien bak innhøstingen av denne vinen i 2005.

Vinen skal nå straks drikkes til stek av lammelår. Jeg er meget spent på hvordan denne bursdagsgaven vil smake. Sjekk kommentarfeltet om en times tid for min vurdering av opplevelsen.

Solar de Serrade Alvarinho Vinho Verde 2009

Fantastisk god portugisisk hvitvin til fisk og skalldyr. Blant polets beste kjøp i følge de som har greie på det. Mye syrlighet og friskhet, mange fruktsmaker, herlig ettersmak.

Hadde den nylig til fersk, selvrøkt makrell. Skulle kjøpt både mer fisk og en flaske til av den vinen. En meget positiv overraskelse.

Klikk på bildet for å lese Dagbladets reportasje fra de spanske og portugisiske vindistriktene i nord.

Tom Yum

I dag skal det handle om Tom, nærmere bestemt Tom Yum eller Tom Yam, som noen staver eller sier det. Det er ikke så farlig. Tom er fra Thailand.

Vi har nemlig vært i Thailand, gudbedre. Det bør nærmere bestemmes som provinsen Krabi, på fastlandet øst for Phuket i Sør-Thailand.

Tom Yum er en suppe. Tom Yum er en himmelsk suppe. Tom Yum er en åpenbaring av en matopplevelse.

Fortsett å lese Tom Yum

Elektronisk kokk i lomma

Aftenposten skriver:

Cooking Guide gir deg detaljerte tips om hvordan du skal tilberede maten mens du står ved komfyren …

Og da kunne jeg ikke dy meg:

Du trenger bare en helt alminnelig mobiltelefon som er korrekt satt opp for bruk av Internett. Naviger til kokeboka.net og velg så oppskrift etter type og basis. Et nytt knappetrykk og du har ingredienser, f.eks for bruk i butikken, og ett til så har du fremgangsmåte, for bruk på kjøkkenet. Du trenger ikke kjøpe en egen «dings» til slikt, ei heller et spesialprogram til et spillkonsoll, her Nintendo.

Siden dette er WAP, ikke HTML, og det ikke er grafikk, så er det helt minimalt med datatrafikk. Det betyr at det ikke koster mer enn noen øre å hente en oppskrift. Hvor lang tid du bruker koster ikke, siden man bruker GPRS (mange er ikke klar over at man kunbetaler for benyttet datatrafikk, ikke tid online). Dessuten kommer det stadig nye oppskrifter inn. Vi er online i dag, vel?

Link for web (HTML): Kokeboka på nett

Fortsett å lese Elektronisk kokk i lomma

Sukker og søtt

#### Tungen og ganen

Mat og drikke skal smake. Gjennom utviklingen har vi mennesker blitt utstyrt med et kjemisk sansesystem for å detektere matens smak og aroma (duft, lukt). Luktesansen bruker vi også til annen form for kjemiske orientering, og den virker på avstand. Smak, derimot, krever fysisk kontakt mellom maten og tungen. Smaksansen er grunnleggende for vår opplevelse av mat og drikke. Den gir oss en dyp følelse av om maten vil gjøre oss godt og mette. Aromaen gir en sterkere, men mer flyktig og tilvennbar følelse av velbehag eller ubehag.

Fortsett å lese Sukker og søtt

Fedme, slanking og matvaner

Jeg har aldri trodd særlig mye på at årsaken til dagens fedme-epidemi først og fremst skyldes hva vi spiser, eller at mat er så lett tilgjengelig. Dette er eventuelt bare forsterkende faktorer. Hvordan vi spiser er det som teller mest, altså er det primære. Diskusjoner blant fagfolk om f.eks. brød generelt er fetende eller ikke, er helt bak mål. Jeg dessuten ikke at verken hamburgere eller sukkerholdig brus har skylda. Selv om slik brus ble totalforbudt tror jeg ikke det ville blitt noe revolusjonerende vekttap blant folk flest.

Fortsett å lese Fedme, slanking og matvaner

Kokebok på nett!

Annonse (ukommersiell):

Kirsti Dahle har nå i 2 ½ år bygget opp sin glimrende kokebok (database). Den inneholder nå nær 600 oppskrifter! Åpen for alle (kun lese). Det er enkelt å søke i den og å skrive ut. Den kan også benyttes fra mobilen din pr SMS eller med WAP.

Mange av rettene er hentet fra kilder på nettet, men så testet og modifisert etter personlig smak.

Gi tilbakemelding om du liker kokeboka og har prøvd noen retter.

Anbefales! (jada, jeg har i sin tid utviklet programvaren og heldige meg har gjennom år fått servert de fleste av rettene – mm!)

Drikk juleblot

Å blote betyr å ofre.

  • Ofre en tanke på de døde. Dine nærmeste døde levde neppe forgjeves. De var vel til for noe og noen? Kanskje er ditt opphav ikke lenger i live, men hvilken jordklump var du uten dem? Fordi du da tar bedre vare på dine levende nærmeste.
  • Ofre en tanke på fruktbarheten. Det betyr at mennesker fortsatt vil finnes, og kanskje spesielt mennesker med som har ditt opphav, både genetisk og kulturelt. Fordi det er er dine barn. Dessuten er det jo mye nytelse knyttet til fruktbarhet.
  • Gled deg over lyset og over sola, som i disse dager er mangelvare, men jordbanen har akkurat passert punktet der vår nordlige halvkule igjen vender seg i retning sola. Fordi livet kommer fra sola og lyset.

Fortsett å lese Drikk juleblot