Den moderne måte å høre musikk på hjemme

Du har trolig et problem. Du sitter med en PC proppfull av musikk på f.eks MP3-format. Enten så har du skaffet det et satans lydkort med fete høyttalere, eller du har en supert lydkort og strukket kabel til lydanlegget med skikkelig forsterker og høyttalere, eller du driver og brenner plater som du så spiller av på CD/MP3-spilleren knyttet til det ordentlige lydanlegget.

Men det finnes bedre metoder! **Uten kabel** fra PC-en til lydanlegget ditt. Hvordan det er mulig, ja?


Det finnes et produkt som heter Squeezebox. Sjelden har noen «dings» imponert meg så mye. Det er rett og slett genialt.

Altså, en squeezebox er en **nettverks**-musikkspiller. Den kobler seg til en server (tjeneste) i ditt lokale nettverk, det vil si, din PC, der du har all din musikk, og spiller den. Bare din PC-disk og et serverprogram er aktivt på PC’n. Du trenger ikke engang lydkort.

Siden trådløst nettverk og HUB/router er helt kurant og vanlig, så kan du plassere boksen nær lydanlegget, koble dem sammen med en kort, standard audiokabel (analog eller digital) og lytte til PC’n dins musikk på skikkelig vis. (Du kan også koble den opp via nettverkskabel, om du vil.)

Du trenger:

* Trådløs router
* En squeezebox
* Stereoanlegg/forsterker med AUX-inngang
* Installere «squeeze server» på PC’n

Resten er tut og kjør, nærmest. Du kan kontrollere avspillingen på tre måter:

1. Via panelet på squeezeboxen (litt tungvint)
2. Via medfølgende IR-fjernkontroll
3. Via en lokal webside på en PC i nettverket, som regel på «musikk-«serveren»

Sjekk Din Sides omtale her.

Og naturligvis kan høre nettradio direkte eller koble deg til «Squeeze Network» for streaming av musikk over Internett. PC’ns rolle har blitt en ren lokal lagringsplass, og for administrering av musikksamlingen. Glem lydkortets svakheter og analog lydbehandling.

En fallgrube for teknisk ukyndige kan være at din PC skifter privat IP-adresse hver hver gang du restarter den, og at boksen da mister forbindelsen til PC’n. Det kan imidlertid unngå på to måter:

1. Still inn routeren til å reservere en fast IP-adresse (f.eks 192.1681.2) for PC-n din.
2. Still inn nettverksadapteret til å ha fast IP-adresse (ikke servertildelt via DHCP, f.eks 192.168.1.2)

Dermed vil squeezeboxen garantert finne «deg», sin lokale «server», uten rekonfigurering (noe som uansett er såre enkelt).


Publisert

i

,

av

Stikkord:

Kommentarer

Ett kommentar til “Den moderne måte å høre musikk på hjemme”

  1. Miriam avatar

    Vi har en sånn dings her hjemme. Problemet er som du sier at den ofte faller ut. Jeg trodde det var pga at routeren var ustabil. Skal sjekke dette med IP nærmere. 🙂