Gaupe! Fra et besøk i Nordens Ark

Nordens Ark er spesiell dyrepark med det formål å redde utrydningstruede arter, med vekt på dyr som lever i barskt klima, enten er er i Norden, Sibir eller i fjellstrøk. Når det er mulig blir dyr tilbakeført til sitt opphav. Forøvrig er formålet forskning, undervisning og å skape bevissthet om utrydningstruede arter. Ikke bare til skue og kommers, som så mange slike parker, i alle fall.

Parken ligger da heller ikke midt eller like utenfor i en storby, men er plassert i et idyllisk skogsområde nord for Lysekil og Bohuslän. Godt skiltet fra E6 like nord for Håby og Munkedal.

Mandag ettermiddag tok vi for første gang en tur dit. Det tok bare 1,5 time fra Fredrikstad, temmelig nøyaktig. Det vil si at fra Oslo tar det 2,5 time og intet mer, selv i ganske tett sommertrafikk. Dermed er parken et *glimrende mål* for dagstur fra Oslo/ Akershus/ Østfold-regionen, her vi bor ca 1,5 millioner mennesker.

Parken holder meget høy kvalitet. Den er selvfølgelig utmerket for barn, men utmerker seg også ved særdeles god tilgjengelighet for rullestol.

Noe få eksempler på dyrearter du kan se:

: * Ulv
* Mankeulv
* Tahrgeit (Himalayatahr)
* Oter
* Snøleopard
* Amurleopard
* Gaupe
* Villkatt
* Villhest (Przewalskis hest)
* Hvit stork
* Hakkespett (hvitryggspett)
* Ugler (lappugle og fjellugle)
* Hubro (også en ugle, stor!)
* Vandrefalk
* Skogsrein
* Snøgeit

Som man skjønner, her er det praktfulle dyr og fugler å se, på ganske nært hold. Å betrakte slike dyr på nært hold er noen av livets mest magiske øyeblikk. Å ha sett fascinerende dyr på TV teller ikke, eller kan ikke oppveie det å ha det noen meter foran seg på denne måten. Dessuten er det her en del arter som sjelden sees på annen måte en i en slik park, rett og slett fordi det er ekstremt få igjen, om noen. Da må selv den mest ivrige dyrefotograf melde pass, i alle fall om dyret skal vises i sitt rette element.

Gaupene må jeg nevne spesielt. Jeg så *nesten* en vill gaupe en natt i Nordland i 1976. Jeg så såvidt en svært sky gaupe, på langt hold, i Kristiansand Dyrepark på 80-tallet. Gaupene i ordens Ark kom helt frem til gjerdet, reise seg på to og freste, dels spankulerte tre meter unna og mjauet! Det var virkelig en opplevelse. Er du fascinert av katter, og tar inn over deg at vi her i Norden har en vill, mellomstor katteart gående i våre skoger, så forstår du at gaupa er noe helt spesielt verdifullt, om så er , bare å betrakte i levende live. De to gaupene der, på kort hold, se dem i øynene, høre dem, betrakte ganglaget og pelsen, var verdt hele turen til Nordens Ark alene.

Dernest må jeg nevne jerven. Jerv kan sees vill, men da på meget lang avstand. Jeg har ikke så god kjennskap til dyreparkene, om de har jerv, men i Nordens Ark så vi den på kloss hold. Enormt flott, rett og slett. Ikke stor, men man skjønner den kan være farlig. Den tar rein.

Jeg gir herved Nordens Ark min varmeste anbefaling, som trolig den flotteste og mest spennende dyrepark i vår del av verden.Marit Andersens bilder fra Nordens Ark, anbefales.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

3 kommentarer til “Gaupe! Fra et besøk i Nordens Ark”

  1. Sissel avatar

    Takk for tipset. Dit skal jeg ta med jentene.

  2. Morten Pedersen avatar

    Hei, vi har hvert der sikkert 7-10 ganger de siste 3 årene og synes parken er helt nydelig og vi anbefaler også ett besøk.

  3. Jan avatar

    Første besøk til Nordens Ark i morgen 1.7.08 med to av barna og 3 av barnebarna. Det ser interessant ut!

%d bloggere liker dette: