Legg ut fødselsnumrene på nettet

Det går ikke an å “stjele” personnummeret til noen, gitt navn fødselsdato og kjønn. Det nummeret forteller ingen verdens ting om noen. Det er ikke, kan ikke og skal ikke være hemmelig. Det skal lette identifisering av person, siden navn ikke er entydig nok. Det kan aldri bli et “passord”, altså noe bare du som eier det vet. Merk: Kan aldri.


Problemet er at det er såpass *lite* offentlig tilgjengelig at enkelte aktører antar at dersom man innehar dette og hevder det så *er* man den personen. Man kan få kjøpt varer og tjenester, utstedt kort og endre postadresse. Men det er dette som er forbrytersk.

* Teleselskapene er uskyldige
* De som har tappet opplysningene er uskyldige

Det samme gjelder kredittkortnumre. Bare ved å ha et gyldig nummer kan man få kjøpt varer og tjenester. Det må bli ulovlig å å trekke fra konto beløp som ikke er stammer fra en persons faktiske kjøp. Det må bli umulig å bestille noe eller endre offentlige opplysninger bare på grunnlag av fødselsnummeret.

Det finnes tjenester som er slik at hvis du har et gyldig fødselsnummer kan du finne navnet. Dermed er det bare å bla seg gjennom alle mulige, sende en forespørsel og bygge opp en database. Det tar bare litt tid. Dette er ikke blant de tjenester som nå er i søkelyset.

Saken er snudd på hodet. Ved å legge ut alt i klartekst, på et offentlig nettsted, og håndheve alminnelige regler, så må aktørene som anser dette nummeret som legitimasjon endre sine rutiner, og problemet blir dermed løst.

Vi kjører alle med et kjennemerke på bilen. Hvorfor kan ikke hvem som helst notere seg dette nummeret og bestille varer i eierens navn? Fordi kjennemerket, bilnummeret, står på enhver bil, lesbart for enhver. Hadde man måttet bruke en spesiell scanner, vanskelig tilgjengelig sådan, så kunne vi risikert at bilnummeret ble misbrukt. Fordi det er *offentlig* risikerer vi det ikke. Du kan ikke stjele mitt bilnummer!

Så du mener det er vesensforskjell på personnummer og bilnummer?

Nei. Begge numrene er noe du *har*, i alle fall om du eier en bil. Du *har* også en personidentitet i forhold til offentlige myndigheter, nemlig fødselsnummeret (inkludert personnummeret). Alle er født. Begge numrene er noe du har fått tildelt. Det er alt.

Likeså med navnet ditt. Du skriver det på postkassa og i alle mulige sammenhenger. Tenk om noen “stjeler” navnet ditt? Det ville bare vært interessant dersom det å kunne fremsi et “gyldig navn” hadde vært godt nok for agere i ditt navn.

Slik Kripos driver og jakter på “forbrytere” i dag fører bare til at situasjonen forverres ved at ukritisk bruk av dette nummeret legitimeres. “Forbryteren” er jo den som har skaffet frem en persons fødselsnummer, liksom. Forbryterne er den som misbruker det og de som lar seg misbruke, på bekostning av nummerets eier.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

6 kommentarer til “Legg ut fødselsnumrene på nettet”

 1. XmasB avatar

  Dette var flott å lese. en som faktisk, til punkt og prikke, deler mitt syn på saken. Helt fabelaktig.

 2. Lasse G. Dahl avatar

  Jeg har aldri sett det på denne måten før, men det var et glimrende, pedagogisk innlegg, og jeg tror jeg er helt enin når jeg tenker etter.

  Brønnøysundsregistrene kan sikkert implementere dette i sine eksisterende søk. Kjør på, legg fødselsnumrene ut på nett!

 3. Alf Ivar avatar

  At jeg ikke har tenkt på det slik før. Genialt, Knut.

 4. Frode avatar
  Frode

  Jepp, dette er akkurat som om jeg skulle ha skrevet det selv. Eller iallefall nesten. Eller kanskje ikke… men jeg har tenkt det 😀 Flott skrevet og lagt fram, åkke som 🙂

 5. Semb avatar
  Semb

  Vel, hvor er ditt personnummer? Tør du å legge det ut?

 6. Knut Sparhell avatar

  Det vil komme sammen med de 4-5 millioner andre. At enkeltpersoner legger det ut vil ikke ha noen hensikt.

%d bloggere liker dette: