Mafiaen på Grünerløkka

Dagsavisen:

– Ingen har behov for tre 7-Eleven innenfor 300 meter. Vi frykter kjedebutikkene vil ta fullstendig over, sier byrådslederkandidat Knut Even Lindsjørn (SV).

SV foreslår derfor nå at det innføres en kjedefri sone for næringsvirksomhet i Markveien og Thorvald Meyers gate og området rundt, for eksempel ved at kjedene ikke får lov til å etablere mer enn ett foretak innenfor dette området.

– Leieprisene er blitt mangedoblet flere steder på Grünerløkka. Det er en konsekvens av å slippe markedskreftene fullstendig løs. Vi må ta stilling om vi skal la gårdeierne bestemme fullt ut eller om vi skal la lokalbefolkningen og lokalpolitikere få avgjøre, sier Lindsjørn.

Hvem er det som handler i butikkene på Grünerløkka om det ikke er lokalbefolkningen? Hvis svaret er lokalbefolkningen, noe som trolig er 90% riktig, vil det være interessant å få vite hva SV mener om «folk flest». Er det slik at SV mener folk er uvitende idioter som ikke vet sitt eget beste og må ha en politiker til å bestemme hvilke butikker de skal få handle i?


En butikk er ikke bare noe man kan ha til pynt. Den må selge,og til priser som kan betale lønn og husleie, blant annet. Så hvorfor forsvinner noen butikker? Er det noen annen grunn enn at de ikke får solgt nok varer til å betale nettopp dette? Er det egen mafia på Grünerløkka som tvinger innehaverne til å betale beskyttelsespenger?

Hvilke kjedebutikker skal ut, etter politisk vedtak? De som ikke kjenner eller smører en SV-politiker og kan hestehandle litt?

Og hvilke «nisjebutikker» skal få beskyttelse og hvilke skal overses? Skal det være om å gjøre å stå på godfot med de riktige personene i bydelsadministrasjonen?

Trolig vil SV-erne benekte slike påstander iherdig, men det er denslags som nærer korrupsjon. Så da blir spørsmålet hvordan unngå korrupte tilstander eller byråkratvelde på bekostning av fri næringsvirksomhet.

SV bør straks forklare hvorfor, eventuelt, samme type planøkonomi de foreskriver for Grünerløkka eventuelt ikke skal gjelde for hele Oslo eller for hele landet. Eller er det kanskje slik at SVs forakt for folks frie valg på Grünerløkka nettopp skal være utstillingsvindu for SV-politikk?

Etter mitt skjønn deler SV folk inn i to kategorier, de som mener det «riktige» og handler i de «riktige» butikkene og de som ikke gjør det. Førstnevnte skal tas hensyn til gjennom politiske avgjørelser, av en elite som vest best.

Alternativet er en politisk linje som lar alle bestemme med føttene. Man handler i den butikken man vil for den har de varene man er ute etter. Noe så enkelt og selvfølgelig kalles et marked.

Men det er jo SV imot. SV er imot at folk skal bestemme noe **selv**. Noe skal bestemme på **vegne** av deg. Her går de grunnleggende skillene i politikken. Hvilke partier som vil la deg bestemme selv finner du på motsatt enda av skalaen.

SV er et parti av og for politikere og administrativt ansatte. De trenger ikke velge med føttene, men kan bruke sin innflytelse gjennom «kanaler» og politisk arbeid, argumenter for «rett» og «galt» og foreslå lovbestemmelser og forordninger. Ikke noe galt i det, men det tjener ikke deg og meg. SV er et parti for «nomenklaturen». Folk som bare befatter seg med politikk på valgdagen bør sky partiet. De vil ta fra deg din daglige økonomiske og praktiske stemmerett.

Bruk stemmeretten.


Publisert

i

av

Stikkord: