Støre og EØS-kontingenten

Støre sier

– Det kan ikke være slik at himmelen er målet hver gang vi skal forhandle om finansieringsordningene i EØS. Forhandlingene er i sluttfasen, og jeg vil gi det tydelige signal at uanstendige og ublu krav har en grense, sa utenriksministeren.

Avtalen om Norges bidrag til sosial og økonomisk utvikling i de vanskeligst stilte EU-landene utløp 30. april. EFTA/EØS-landene betaler i dag 293 millioner euro årlig for fri tilgang til EUs indre marked. Nesten hele beløpet faller på Norge. EU-kommisjonen krever nå en betydelig økning av dette beløpet.

293 milloner euro tilsvarer drøyt 2,5 milliarder norske kroner. Utgiften skal vel fordeles på de tre EFTA-landene som deltar i EØS, nemlig Norge, Island og Lichetenstein.

Den Europeiske Union (EU) har bortimot en fem hundre millioner innbyggere. Norge har ikke engang fem millioner. Norge er en prosent, utenfor. Norge importerte i 2007 for omkring 321 milliarder og eksporterte for omkring 642 milliarder, bare med EU.

Hvis Norge ikke hadde vært med i EØS, hypotetisk, ville vel utgiftene til toll vært det tidoble.


EU driver utstrakt utjevningspolitikk overfor både utkant-regioner og Øst-Europa generelt. Så Støre kan roe seg ned. Det vil være pinlig om Norge ikke skulle godta en tilnærmet dobling, f.eks fem milliarder, noen prosent av vår eksport til EU-landenene og drøyt en halv promille av statsbudsjettet.

Det meste av disse pengene går, om jeg forstår systemet rett, til den nye EU-landene, slik at de europeiske økonomiene kan stabiliseres og utjevnes. Bedre tiltak for vår egen sikkerhet og stabilitet kan jeg neppe tenke meg.

Støre gjør Norges sak ved å være raus her. Vi har overhode ikke statsfinansielle betalingsproblemer av denne størrelsesorden. Ikke i nærheten. Desto mer, dess bedre, for oss og for hele EU.

Men står på, Støre. Det er nesten morsomt når du er indigert på Norges vegne i her. Det er jo snart valg, og vi er nordmenn, vi som skal stemme. Veldig nordmenn.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

3 kommentarer til “Støre og EØS-kontingenten”

 1. tufs avatar
  tufs

  Du kan jo ikke regne engang. 8,6 x 293 = 2 1/2 mrd

 2. Knut Sparhell avatar

  Takk «tufs». En klar tastefeil i utgangspunktet, som jeg så multipliserte opp. Beklager. Men poenget blir vel ikke mindre av den grunn?

  Oppdatering: Jeg har nå rettet tallene.

 3. Al Kaputt avatar
  Al Kaputt

  Det EU driver med er det samme som mafiaen. Man må betale for å kunne drive handel.

  Det er en uhederlig verden vi lever i, og på tide noen tar til ordet for rettferdighet.