Gidder ikke stemme, eller?

Partiene er så like, umulig å finne ut hvem jeg vil stemme på.Ikke enig nok med noen av partiene til at jeg vil stemme på detPolitikerne lyver og lover ting de ikke holderLag en liste over alle partier du kjenner tilStryk de partiene du ikke liker, de som lyver eller ikke holder løfterTrekk lodd og stem på det som vinner trekningenEr det noe poeng?- Ja, du bruker stemmeretten!

Er ikke det å stemme det samme som å si at man liker partiene og partisystemet generelt, i alle fall det partiet man stemmer på?

– Nei, det å stemme er en støtte først og fremst til demokratiet og en stemme mot diktatur og tvang, og for friheten til å stemme i det hele tatt.

Anerkjenner du andre menneskers rett til å stemme ved valg, så stemmer du selv. Bare når du forakter demokratiet og innbyggernes rett til å stemme er det logisk ikke å stemme selv, men selv antidemokratene stemmer, helt taktisk. Enhver kan finne et parti, også om du ikke ønsker påvirke sammensetningen av det Stortinget som sannynligvis blir. For det er nok av småpartier, partier som aldri har hatt regjeringsmakt eller stortingsplass. Ingen stemmer er bortkastet, selv om partiet du stemmer på ikke får mandater. Å stemme er å støtte demokratiet, mot diktaturet. Å stemme er frivillige, og skal være frivillig, men ikke å stemme er faktisk en stemme for et system der man enten har plikt til å stemme på et bestemt parti eller at valg ikke avholdes. Alternativet til demokratiet er ikke en anarkistisk og fredelig utopi, eventuelt med den sterkestes rett og den svakes undergang, men for diktaturet eller i beste fall det lille engasjerte mindretalls diktaur.

Alle partiene har tåpelige synspunkter på enkelte saker, synes jeg. Nesten ingen partier tar opp de saker jeg er mest opptatt av akkurat nå og slik situasjonen er i her i landet. Jeg vet likevel om partier jeg absolutt ikke vil stemme på. Det er grunnlaget for mitt absolutte ønske om å stemme, uansett. Siden har jeg riktignok preferanser utover det, men kanskje ikke du. Det respekterer jeg. Men stem, stem for helvete. Samme hva, det er fordømt viktig. Det gjelder vår frihet. Det er for sent å si at du “ville ha stemt” når retten er tatt fra deg. Eller er du kanskje bare så makelig at du lar andre gjøre denne jobben “så lenge”? Så sier jeg: Vær stolt av å leve i et land der enhver kan stifte parti, og tilmed gjør det, ser det ut til. Den eneste måten å anerkjenne dette på er ved å stemme. Sofavelgerpartiet finnes faktisk ikke. Å sitte hjemme er ingen protest fordi du havner i bås med de sløve og sovende. Å stemme på et av de flere “protestpartiene” er det, derimot. Eller stift et parti selv, om du har det minste lille grann å fare med. Det eneste du gjør ved å sitte hjemme er å gi faen, ikke i eventuelle endringer i styringen av samfunnet, men i det norske samfunnets demokratiske basis i seg selv. Vil du våge vise deg, for naboen eller offentlig, uten å ha gjort noe så lite som å ha stemt, engang?

Dette er Norge, verdens kanskje mest “utviklede” og siviliserte land, og som du er fordømt heldig som er født i. Hvem i helvete, i hele denne gale verden, skulle stemme på noe som helst, utenom nettopp deg? Kom ikke å si at det ikke er et eneste parti eller politiker du forakter. Det gjør vi alle, så du vil i fall lyve. Så stem på en av de andre, samme hva. Det er poenget, det fordømt vanskelige og irriterende, men riktige og viktige, poenget.

Mandag er dagen vi skal forakte diktaturet ved å bevege oss til dette møkkalokalet for å gjøre denne kjedelige plikt. Ikke alt er gøy, det skal være sikkert. Å få ha det gøy, ha et liv i frihet, det er gøy nok til at det er verdt det, den ene dagen, den halvtimen det tar.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

2 kommentarer til “Gidder ikke stemme, eller?”

 1. Kim avatar
  Kim

  ok…

  Se for deg at du er en sjef og skal ansette noen, for det er det vi er alle sammen, en stor masse som skal ta den sjefsavgjørelsen å ansette en liten gruppe mennesker, en representativ elite, som skal få mandat til og ta avgjørelser på våre vegne i fire år..

  Tenk deg at du har noen søkere på bordet forran deg, sv, frp, ap osv..
  Noen har du hatt i jobb før, og det endte med at butikken faktisk gikk dårligere, selv om koseptet ditt var bedret!
  Noen andre har du ikke prøvd, men du kjenner til dem fra andre sammenhenger, at disse også er tyver, løgnere, bedragere og grådige.

  Hva gjør du så?????

  Hvilken kandidat? Du VET AV ERFARING at ingen holder mål..

  Det du hvertfall ikke gjør er å ansette en av dem! Tenk hvilke signaler det sender ut. Er det bare å drite seg ut og få uendelig med sjanser? Hvilken motivasjon gir deg neste generasjons politikere?
  Uten oppleve konsekvenser for sine handlinger vil et menneske
  havne i et vakum uten evne til å orientere seg etter og leve i den virkelige verden, noe som faktisk er nødvendig for å styre et land!

  Det andre du ikke gjør er å ansette en fryktelig hyggelig og sexy dame med Autisme i den ledende stillingen du har åpen!
  Små partier har ingen ting i en ledende posisjon og gjøre, til det er de for smale, selv om deres rolle i mangfoldet er viktig..

  Det du gjør er..

  … Å hive alle sammen på hue ut døra!
  Da kan to ting skje, kan hende de samme menneskene faktisk lærer av konsekvensen av sine handlinger, og søker på nytt noen erfaringerrikere og med litt mere respekt for du (oss)..
  Eller det kan faktisk komme til friskt blod, med nye flotte ideer og kvaliteter, som ikke slapp gjennom i første runde..

  Penget er at det kommertil et punkt der du må slutte å gi ungen din (demokratiet) så mye godteri, selv om det ender med at ungen rømmer for en liten stund..

  SÅ…

  La politikerene ta kosekvensen av sine egne handlinger! Gi dem sparken hele gjengen!

  IKKE STEM!! Ikke før de skjerper seg!!

  Politikerforrakt! Hadde vi gjort en så dårlig jobb at vi fikk et eget ord i ordboka, så hadde vi fått sparken for godt for lenge siden!

%d bloggere liker dette: