O’fyll o’glede, eller politisk krise?

Det norske og svenske avgiftssystemet på alkohol er i krise. Intet mindre. Dette er domino, og det svenske faller først, deretter det norske.

For et par uker siden prøvde jeg nettshopping av vin via et svensk bolag, levert fra Tyskland. Varene ble levert på Strömstad jernbanestasjon i en grå pakke, ferdig betalt for varer og frakt. Siden jeg bor i Fredrikstad er det ikke lange turen, etter at kundeservice i Banverket ringte meg og opplyste om at det lå en pakke og ventet.

Som alle vet er det meget enkelt og har lav risiko å ta en slik pakke til Norge over Svinesund, men man trenger ikke gjøre det. Enten kan kan drikke varene i Sverige, gi dem bort til slekt eller venner der, eller dele opp innholdet i kvoter man tolfritt kan ta inn. Om man er helt lydig mot norsk, lov, og det er man jo.

Hva med en flaske vodka til kr 61,- *kroner sekstien*? Jo, man må betale frakt, men det blir småtterier nå man bestiller et kolli eller mer, f.eks 9 liter vin til et par hundrelapper pluss frakt kun ca kroner hunderogfemti. Mye greiere og mye billigere enn selv å reise ned til Tyskland og hente varene der, noe man selvfølgelig kan, også helt lovlig, siden EU-svenske innførselskvoter er meget romslige.

Undertegnede har altså prøvd, og erfaringen er god. Det gikk som smurt. Jeg lurer likevel veldig på hva som vil skje dersom dette blir viden kjent og det blir en folkesport på linje med annen handel i Sverige. Tollvesenet har jo ikke en sjanse, særlig ikke nå med tre kjørefelt over Svinesund.

Selv om svenskene i dag sier de ikke vil sette ned alkoholavgiften så er det bare et tidsspørsmål. Og deretter ramler norske avgifter.

Jeg vet ikke om jeg synes dette er så bra, men det er i alle fall en smule artig å ha prøvd noe som klart innebærer politisk sprengstoff. Realitetene, f.eks at EU finnes, innhenter selv den mest garvede nasjonale politiker.

Tre liter vin for (fra) kr 84,- *kroner åttifire*? Det smaker.

Butikken jeg handlet hos

Vær advart. Ikke gjør noe ulovlig, som alene å ta hele pakken inn over Svinesund. Del den opp eller kjør på rødt.


Publisert

i

,

av

Stikkord: