Drikk juleblot

Å blote betyr å ofre.

  • Ofre en tanke på de døde. Dine nærmeste døde levde neppe forgjeves. De var vel til for noe og noen? Kanskje er ditt opphav ikke lenger i live, men hvilken jordklump var du uten dem? Fordi du da tar bedre vare på dine levende nærmeste.
  • Ofre en tanke på fruktbarheten. Det betyr at mennesker fortsatt vil finnes, og kanskje spesielt mennesker med som har ditt opphav, både genetisk og kulturelt. Fordi det er er dine barn. Dessuten er det jo mye nytelse knyttet til fruktbarhet.
  • Gled deg over lyset og over sola, som i disse dager er mangelvare, men jordbanen har akkurat passert punktet der vår nordlige halvkule igjen vender seg i retning sola. Fordi livet kommer fra sola og lyset.


Du skal spise og drikke i jula, komme i tanker som nevnt ovenfor, og du skal nyte livet uten å legge bånd på deg. Det er jul. Har du glemt at det hører jula til, og feiret din egen jul hele året, så får du ingen jul, stakkar, men skyld kun deg selv. Da kan du i fall sitte der med din akevitt i kroken og bli husket for å skjelle ut og trakassere dine nærmeste.

I jula skal du bare være god, det selv om du ikke er ærlig og selvhevdende. I jula skal vi ha fri for ditt ego. Vi har hatt det i full blomst hele året og trenger fri fra det.

Spis og drikk det som smaker deg og gjør deg godt. Det er ikke alltid alkohol. Drikker du mye ellers, så la det være i jula og drikk noe annet. Jul er å gjøre og nyte det du ellers ikke gjør. Holder du seg ellers til slankekost, men lengter etter det fete og mer velsmakende, så er jula tiden for det.

Ser du ikke dine “gamle” så mye, så er jula tiden for å invitere dem eller besøke dem.

Ser du ikke dine egne barn så mye, så er jula tiden for å la dem komme, være hos deg, føle slektskap og omsorg og feire sin jul med deg.

Jula er ikke tiden for måtehold. Resten av året er for det. Men jula er ikke til for å overdrive det du allerede overdriver, tvert om.

Hvor mange ganger har du sagt god jul i år? Du har sikkert sagt det til folk du bare såvidt kjenner og neppe aner så mye om hva slags jul de kan vente seg. Kanskje har du glemt å si god jul til de du skal tilbringe jula med? Det er nok tilgitt, men da sørger du selvfølgelig for å bidra til at de får en god jul. Det er jo ikke bare din jul.

I kveld, når du under middagen løfter ditt glass til din første skål for den gode jul, så la tanken først gå til de andre og deres jul, dernest til deg selv og hva du kan gjøre for å skape en god jul. Kanskje må du ofre noe? Er kanskje det både du og dine nærmeste trenger et offer fra din side?

Det er ikke så langt mellom offer og glede, mellom det å gi og det og ta imot, mellom forsakelse og nytelse. Det er når du innser at det i bunn og grunn er to sider av samme sak at du har blitt et respektverdig, voksent menneske. Et menneske som i sin tur vil bli minnet og hedret.

drikk ut ditt glass, la det synke og spre din glede over livet, lyset og menneskene. Så kan du ha en god juleblot.