KZ-kommandantbolig blir vandrerhjem

I dag kl 14 åpner et noe spesielt vandrerhjem i delstaten Oranienburg i Tyskland. Det nye vandrerhjemmet er innredet i den tidligere kommandantboligen til nazi-konsentrasjonsleiren Sachsenhausen.

Villaen ble opprinnelig oppført som tjenestebolig for leirkommandant Theodor Eicke i 1938. Han bodde der så frem til sin død 1943. Siden bodde hans enke og datter der til krigens slutt. Eicke ble utnevnt til kommandant over leiren av Hitler, som takk for at han deltok i arrestasjonen og henrettelsen av Ernst Röhm. Röhm, sjef for naziledernes “stormtropper” (SA), ble i 1934 henrettet uten lov og dom, på direkte ordre fra Hitler fordi han hadde avvikende, dels venstreorienterte ideer, virket for den såkalt “andre revolusjon” og således ble ansett som statsfiende. Dessuten var han homofil, noe nazistene ikke hadde særlig sans for, og senere ble homofile systematisk utryddet.

Bøddel til hest

Kommandantboligen var bygget meget luksuriøs og herskapelig blant eiektrær, med peis, eikeparkett og to store balkonger. Tomten var stor som en fotballbane. Fra boligen og over til konsentrasjonsleiren red han på sin hest.

Ufattelige lidelser

I konsentrasjonsleiren var til sammen omkring 200 000 mennesker internert, opptil 60 000 om gangen. Dette i en leir som var planlagt for 12 000. Over 100 000 døde i leiren som følge av sykdom, underernæring og brutalitet fra vaktene. Over 2000 nordmenn satt fanget i Sachsenhausen, og omkring 200 nordmenn døde der.

Minnesmerke

Etter krigen ble kommandantboligen benyttet av den Øst-Tyske hæren og politiet, som sykestue. Etter 1993 kom planer igang om et internasjonalt ungdomsmøtested i tilknytning til de mange krigsminnesmerkene i området. Selve leiren er i dag et internasjonalt minnesmerke. I fjor ble så endelig den gamle kommandantboligen ombygd, og den skal nå gi rom for 32 overnattingsplasser.

Szczypiorski Haus

Vandrerhjemmet har nå blitt oppkalt etter den polske overlevende, senere forfatter, Andrzej Szczypiorski.

En rekke prominente personer er ventet til åpningen, det skal oppføres et ungdomsteaterstykke kalt “Hallo Nazi” og rocekonsert. Arrangementet føyer seg inn i en rekke av tyske myndigheters innsatser mot høyre-ekstremisme og nynazisme.

Skrevet for Borgerjournalistene

Publisert

i

, ,

av

Stikkord: