Ni Ni Ni

Tirsdag 09.09.09, hele 80 -åtti- år etter at den første motorveien i Europa ble påbegynt (HaFraBa-autobahn-strekningen Köln-Bonn), knyttes Norge endelig til det europeiske motorveinettet!

Dette skjer konkret ved at E6-strekningen Assurdalen – Vinterbru åpnes, og dette ca ti måneder etter at E6 gjennom Østfold er fullført.

Jeg må straks innskyte at for korrekthets skyld er det ikke sikkert at det svenske Vägverket blir helt ferdig med sin E6 fra Skee til Tanumshede innen september, muligens ikke før i november, men det er lov å håpe, eller vi kan late som for et par mil.

Europaveien i fire felt fra Oslo ble påbegynt omkring 1950, og etter tredve års manglende utbygging sto den likevel halvferdig i 1980. Så skulle det igjen gå nesten tredve år før den sto ferdig med fire felt. Det er egentlig historien om en drøm og en visjon, men idéen fikk likevel en tragisk skjebne ettersom tiden gikk.

Vi er mange som ser frem til dagen 090909. Vi skal hilse den dagen og feire den, og vi er nok en liten gjeng entusiaster som tenker oss en langtur nedover i den anledning, om ikke for annet, så for å markere åpningen skikkelig. Selv har jeg allerede lagt planene mine:

Eidsvoll – Siracusa (Sicilia, Italia) med bil på halvannet døgn uten overnatting (kun to solide høneblunder i bilen av sikkerhetsmessige årsaker), på sammenhengende motorvei/europavei, eventuelt ferje der det trengs. Fehmarn-forbindelsen blir ikke ferdig, men vi kan ta over Fyn om vi gidder. Messina blir helt sikekrt ikke ferdig, så ferje blir det.

Jeg regner med viss offentlige markeringer på Europaveien i Oslo, ved Ryen eller Sandstuveien, og kanskje noen som ønsker meg og følget vårt god tur. Ja, jeg inviterer til å følge, flest mulig, så det kan bli blest om saken. Kartleser kan blogge turen.

Avreise Eidsvollsbygningen tirsdag kl 14
Passering Oslo/Ryen/Sandstuveien kl 15, med flagg
Passering gjennom Tyskland om natten kl 22-07
Over Brennerpasset, da det der er firefelts motorvei over passet
Passering gjenom Italia på dagtid onsdag 09-21
Messinastredet sent på kvelden onsdag
Ankomst Siracusa onsdag ved midnatt, om alt har gått som det skal og kan

Påmelding til meg innen 2009, så kjører vi i kortesje ut av Oslo i hvert fall, som en feiende flott markering med et storstilt «exodus» til Europa. Dette har vi da ventet L*E*N*G*E på.

Oppdatert 09.09.09: Ingen interesse eller påmeldinger mottatt, men jeg skal selv prøvekjøre den nye strekningen og feire.


Publisert

i

,

av

Stikkord: