Orkla Media

Orkla Media blir solgt til Mecom. Mecom beskriver seg selv som en strategisk investor i europeiske media. Det betyr altså at Mecom ikke bare er en kapitalflytter, men tenker drive mediebedriftene sine for å skape avkastning. Verre hadde det vært om Orkla hadde solgt Orkla Media så billig at også andre konstellasjoner som ikke har media som kjerneområde hadde sett investeringenson lukrativ. Da kunne man ha risikert at kjøperen hadde vært en stor internasjonal aktør innenfor helt andre næringer, så som en bilgigant a la Ford, et matvareselskap som Kraft eller et annet internasjonal industrikonsern som Orkla ASA. Les hvordan Orkla ASA definerer seg selv:
Orkla er blant Norges største selskaper. Kjerneområder: Merkevarer, Spesialmaterialer og Finansielle Investeringer. Omsetning 2005: 55 milliarder kr. Orkla har 34.000 ansatte.Orkla driver altså produksjon og butikk med industrivarer på internasjonalt plan. Orkla ASA er en del av den internasjonale storkapitalen. Som andre norske selskap investerer Orkla stort i dette store stygge setdete som heter “Utlandet”. Orkla Media eier for eksempel den danske avisen Berlingske Tidende.

Nå er “gråtekonene satt i aktivitet. Dette var ille greier. Det var jo så trygt og godt i Orkla. Sist gråtekonene var i aktivitet var da samme Orkla kjøpte opp de norske avisene, for å tjene penger på dem. Det er alltid den siste eieren, den nåværende, som er trygt. Forandring eller farlig. Forandring kan aldri blitil noe bedre og tryggere enn det er nå. Stokk-konservatisme.

Så har vi det stygge at den nye eieen er “utenlandsk”. Ikke helnorsk! “Utlendinger” tenker som kjent bare penger. Nordmenn bryr seg liksom ikke om slike vulgariteter, men driver og suller med sitt og i den grad ting har noen mening så er det å “bevare samfunnsverdier”.

Man kan ikke tvinge Orkla til å beholde avisene. Man kan ikek tvinge andre norske kapitalister til å kjøpre Orkla. Eneste gjennomførebare alternativ ville være at Staten overbød Mecom, for “beholde mediene på norske hender”.

Det er så godt å ha noen fiender. Så godt at vi her i landet kan samle oss om en ytre fiende en gang i mellom. Utlendinger er veldig greit å ha som fiender. De har nemlig det til felles at de ikke er norske. Og når de ikek er norske så har de ikke peiling.

Jeg ser ikke noe mer vettugt i dette hylekoret enn parlen “Norge for nordmenn”.

Gi Mecom en sjanse. Norske aviser står foran beinharde omstillinger, og kanskje forsvinner papiravisene slik vi kjenner dem i dag. Dette er strukturendringer som kommer fordi verden forandrer seg og fordi vi alle, tross disse fornadringene, må ha noe å leve av. Vi har visst at dette vil måtte skje i minst ti år nå. Skipet er lekk som en sil og det synker. Gudskjelov at det var mulig å få solgt det mens det ennå er verdier igjen.

Mecom vil selvfølgelig gjerne ha avkastning for investeringen. Den norske stat vil ha avkastning for investeringen i Statoil. Statoil investerer videre for skape dette overskuddet gjennom produksjon av noe Statoil kan, nemlig olje og gass. Mecom kan media. Norske aviser i Norge skal selges utgave for utgave til norske lesere og annonsører, eller, hvis det ikke lar seg gjøre, legges ned, evnetuelt overtas av staten som offentlig kulturtilbud ala NRK.

Den norske stat er storkapitalist på den internasjonale arena. Når Statens Pensjonsfond investerer er det “utlendingen”. Skulle vi gåte over at de utenlandske selskapene som fondet elller andre nroske selskaper er medeier i får utenlandske eiere eller glede oss over at de får norsk eier?

Telenor har investert i Russland. Nylig leste vi om en viss kampanje der som mistenkeliggjør Telenors motiver. Telenor er “utelnding”, tilmed eid av staten i et land som er med i Nato, selve fienden. Burde vi forstå at Telenor ikke er interessert i russiske mobiltelfonbrukeres beste, eller ikke begriper seg på mobiltelefonutbygging eller “bare tenker penger”? J, vi forstår det, men det likefulltt både godt for det russiske telefonimarkedet et Telenor er med. Den som gjøre jobben best får kundene og pengene.

Jeg gratulerer Fredriksstad Blad, Haugesunds Avis og alle de andre avisene i Norge med ny eier. Den beste man kunne få, tilmed.


Publisert

i

av

Stikkord: