Storbergets voldstall

I Dagbladet i dag påstår justisminister Storberget at 100 000 barn lever med vold i familien. Dette er et svært høyt tall tatt i betraktning at det neppe er mange flere enn én million barn i Norge. Hvis gjennomsnittet blant barnefamiliene er oppunder 2 barn, så lever altså barn «med vold» i omtrent én av fem familier. Da har vi et gedigent (u)kulturproblem!

Er dette mulig? Kan Storberget fare med store tall for å gjøre inntrykk av at saken er større enn den er? Klart er det en viktig sak, uansett antall. Men tall er tall og skal være omtrent riktige, statistikk eller ikke. Hvis Storberget har rett bør konsekvensene være mange ganger kraftigere og mer langsiktige. Problemet er at det svært vanskelig å tro på hans tall.

Arild Snoen har skrevet en artikkel på Minerva om dette. Der går han gjennom tallene, spesielt i denne artikkelen som han viser til. Snoen har gjort grundig arbeid.

Storberget bløffer trolig med tallene for å skape oppmerksomhet, eller han er grundig lurt av andres bløff og overdrevne tall. Det er ikke bra. Et så alvorlig problem krever edruelighet, etterettelighet og rimelig nøyaktighet. Saken skades slik den fremstilles, rett og slett fordi Storberget ikke er troverdig, selv om han mener det vel og vil sende sine «signaler».


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Ett kommentar til “Storbergets voldstall”

  1. Helge avatar

    Antar at tallene her er laget på samme grunnlag som undersøkelsen om vold mot kvinner, brukt for alt det var verdt av blant annet Amnesty. Tallene var basert på antall kvinner som i livsløpet (dvs minst en gang) blir utsatt for vold. Basert på den type statistikk er blant annet jeg også et voldsoffer…

    Uten at jeg egentlig er det, selvfølgelig.

    Slik tallbruk går på troverdigheten løs. Problemstillingene er virkelige nok, om en ikke skal spekulere i totalt oppblåste tall!