Usynlighetskappe demonstrert

Usynlighet har fascinert folk i tusenvis av år. Den har vært ingrediens i myter, fortellinger og filmer, sist i “Star Trek” og i J.K Rowlings “Harry Potter”. Nå er elektromagnetisk usynlighet vitenskapelig demonstrert og er således en realitet, om enn med noen foreløpige begrensninger.

Britiske og amerikanske forskere har nå, i følge i et nylig publisert vitenskapelig prosjekt, klart å demonstrere at et objekt kan bli usynlig ved å omgi det med en spesialdesignet usynlighetskappe, melder Science Magazine.

Skyggen også borte

Den spesielle innretningen praktisk talt skjuler både seg selv og objektet det omgir slik at det fremstår som gjennomsiktig, eller usynlig og tilnærmet udetekterbart. Også skyggen av objektet blir markert svakere.

Foreløpig virker det kun i et bestemt, smalt elektromagnetisk spektrum mikrobølgeområdet, ikke for synlig lys. Dermed bør “usynlig” inntil vider stå i hermetegn, men prinsippet kan trolig brukes også for synlig lys når teknikken blir videreutviklet.

Forskere, med den britiske professoren John Pendry ved Imperial College i London, publiserte for en tid tilbake teorien som forutsa at det skulle være mulig. Nylig ble det demonstrert at teorien virker i praksis. Pendry har i en årrekke forsket på materialteknologi, nærmere bestemt spesialdesignede stoffer, noe han kaller “metamaterialer”.

Kappe bestående av ringer

Kort fortalt går metoden ut på at man konstruerer en kappe bestående av ti konsentriske ringer av fiberglass, belagt med kobber. Dette komposittmaterialet er spesialdesignet, eller konstruert, til å bryte visse typer stråler på en bestemt måte. Disse ringene beskrives som todimensjonale, og man får da anta at de er sylindriske, trolig belteformede. De fungerer slik at stråler som treffer den ytre ringen brytes på en spesiell måte og går videre inn mellom ringene. Der brytes strålene igjen en rekke ganger mens de løper rundt, før de, på riktig posisjon på motsatt side, igjen brytes slik at de sendes ut av ringen i samme retning som det opprinnelig kom inn. Midt inne i ringen plasserer man så objektet man vil gjøre usynlig.

Dermed oppnås den effekt at en observatør som ser strålene må anta at det kom direkte fra bakgrunnen og går tvers gjennom det mulige objektet inni. Dermed “ser” observatøren kun bakgrunnen, ikke objektet. Likeens vil stråler som treffer fra siden oppføre seg på samme måte, noe som tilsvarende vil viske ut skyggen man ellers måtte observere.

– Vi har åpnet døren til den hemmelige hagen, uttalte John Pendry i forbindelse med offentliggjøringen av rapporten fra forsøket, som forøvrig ble utført på Duke University i North Carolina.

Nanoteknologi neste

I prinsippet kan samme metode brukes til å kapsle inn et objekt mot synlig lys, men dette vil kreve enda mer intrikate og bittesmå strukturer i materialet. Det vil med andre ord si ren nanoteknologi, men nanoteknologien er som kjent i rivende utvikling. Pendry anslår at at man innen ti år vil kunne bruke samme prinsipp til å spesialdesigne refleksjon av synlig lys.

Men allerede dagens metode, som virker for mikrobølger, kan få praktiske anvendelser, for eksempel innen mer avansert former for radarskjerming. Det nye prinsippet må ikke forveksles med dagens “stealth”-tekonologi for radargjemsel. Den teknologi som er i bruk i dag innen militære anvendelser går kun ut på å unngå direkte refleksjon og får ikke objektene til å virke gjennomskinnelige.

Flere vitenskapsfolk på feltet roste demonstrasjonen i North carolina sist onsdag og kalte det den første praktiske demonstrasjon av noe som er nær opptil en fungerende usynlighetskappe, og meget imponerende.

Ulf Leonhards usynlighetssside (generelt om usynlighetsteknikk)

Artikkelen i Science Magazine (betalingstjeneste)

Skrevet for Borgerjournalistene

Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Ett kommentar til “Usynlighetskappe demonstrert”

 1. ØYVIND avatar
  ØYVIND

  Har lest om dette-Har selv en ide –
  Et objekt kan forminskes 3dimensjonelt-i en kube bestående av forminskelesglass-disse er formet på lign. måte ringer(lysbøyn.)
  Objektet kan nesten ikke ses gjennom kuben-
  Det finnes en kombinasjon av grønt og rødt +sprit som lager et stoff som er usynlig for det blotte øye-tryllekustnere bruker dette for å merke kort-en brille som bare kan se infrarødt er brukt for å se merkingen-Hvis en type forminskelsesglass bygges av matrialet som kube og settes over objektet vil det eventuelt forsinne 3dimensjonelt -og for det blotte øye-kuben lages på hologrammåten-in the air-usynlig…

%d bloggere liker dette: