Billettservice og pinse

Jeg har bestilt to billetter til en Roger Hodgson-konsert (Supertramp!) hos Billettservice på nettet. Det gikk greit, og eneste aber var at det i eposten står at bilettene måtte hentes senest mandag 28. mai. Siden jeg hadde antatt at de skulle kunne hentes tirsdag, siden Posten har stengt mandag, og siden jeg ikke har så god anledning til å hente dem nå, så ringte jeg for sikkerhets skyld til Billettservice. Etter langt om lenge, med lytting på popmusikk, så kom jeg frem. Jeg forklarte kort hva jeg har gjort og nevnte at datoen på mandag er oppgitt som hentefrist.

* Men det står der, i begynnelsen, først på websiden!
* Å ja?
* At når det er helligdag så er fristen dagen etter
* Det var godt, takk.
* Fristene er alltid tre dager
* Okay, men du må gjerne da få notere en tilbakemelding fra meg om at datoen i bekreftelsen gjerne kan være den faktiske, slik at man unngår misforståelser.
* Nei, du må da forstå at **SYSTEMET** ikke kan ta hensyn til *helligdager*
* Jo, det kan det jo, om det vil
* Nei, det må du forstå, at helligdager forandrer seg fra år til år, så det går bare ikke an.
* Der tar du feil, for det vet jeg en del om. Jeg lager slike ting selv. Så noter mitt ønske, eller kall det “klage” om du vil.
* Nei, vet du hva. Det går da bare ikke an at et **SYSTEM** skulle klare å forstå at det er helligdag. Såpass forstår da jeg også.
* Da tar du rett og slett feil, så jeg vil gjerne at du tar i mot ønsket mitt om en forbedring
* Nei, men herregud da, tenk om forestillingen var **før** det da? Åssen skulle det gått?
* Eh, ikke særlig relevant, siden systemet jo også kjenner arrangementsdatoen, naturligvis
* Nei, du, dette her vil jeg ikke diskutere, altså
* Greit, men du kan jo notere deg det jeg sa, vel?
* Nei, altså, det der går jeg ikke med på. Jeg har **aldri** hørt noen nevne det der før
* Neivel, men jeg nevner det jo nå
* Nei, nå må du holde opp med dette. Det **går ikke**, og dessuten, dette har jeg ikke greie på i det hele tatt
* Nettopp, så ta da i mot “klagen”, da vel?
* Nei, altså, skal du klage på noe her hos oss, så må du ta det skriftlig
* Ok, har du en adresse?
* Du må sende det til de som har laget systemet her, da. Skal vi se, Oslo … et-eller-annet
* Nei, jeg vil bare forholde meg til Billettservice og sende til dere. Det er deres system. Så dere har ikke *noen* som vil høre på en klage eller et forslag?
* Nei, vi har ikke … ehm, altså … herregud … du kan får nummeret til IT-sjefen vår da.
* Takk.

Han svarer ikke.

Å regne ut om en dag er helligdag eller ikke består av fire-fem programlinjer, med tillegg en rekke datoer for variable helligdager og inneholdende en ganske enkel algoritme for beregning av påsken med tilhørende helligdager (himmelfart/pinse). Man kan beregne været om 20 dager, med millioner av variable og en algoritme som i seg selv neppe får plass på 2 gigabyte, men beregne *pinsen* i år, det skal liksom være en oppgave for “aliens” med en høyerestående livsform eller “gudene”? Trolig er det siste ikke så langt fra sannheten, gitt historien. Eller paven, eller kirkemøtet et eller annet sted en eller annen gang. Disse prestene i kombinasjon med middelalderens matematikere har tydeligvis fullstendig utfintet vår IT-systemer av i dag, 600 år (?) senere. Liksom.

Nå er det greit nok at ikke alle systemer er perfekte, med skal de en gang bli bedre må det være mulig å gi en tilbakemelding slik at det selv små forbedringer kan vurderes. Går det an å være ansatt i en bedrift for å **nekte** å høre på et forslag fordi det “ikke går an”, selv når man ikke engang har peiling? Jeg tror man får opplæring i arroganse i slike store bedrifter som har litt for stor markedsandel. Det du ikke skjønner skal du straks fnyse av, og kunder som vil si noe annet en “så fint” skal betraktes kranglefanter.

Det var kanskje litt kranglete av meg da, men man blir jo litt provosert av slikt “det går *selvsagt* ikke an”, når jeg vet det går an. Og så blir man kranglefant på pur irritasjon over slik ignoranse.


Publisert

i

av

Stikkord: