Euro i Norge, endelig

MandagMorgen og Dagbladet skriver i dag om hvordan euro endelig innføres i Norge.

Detaljene og de praktiske konsekvensene av SEPA er noe uklart for meg, men jeg håper at:

* Jeg kan opprette en euro-konto i en norsk bank like enkelt som jeg oppretter en NOK-konto
* Jeg kan, og har rett til å, betale enhver vare eller tjeneste, i Norge eller Europa forøvrig, og som er priset i euro, med et norsk bank- eller kredittkort, direkte i euro
* Jeg kan overføre penger fra NOK-konto til eurokonto uten eller med et ubetydelig gebyr
* Norske produsenter av varer og tjenester kan utgi sine priser, og fakturere, kun i euro, om de så vil, og enhver kan betale direkte i euro uten omregning til dagskurs pluss gebyr, forutsatt at man har euro på konto, gjerne euro man har tjent på en annen transaksjon
* Turister i Norge kan betale i euro med sine kredittkort, og helst også kontant med både eurosedler og mynter og få vekslepenger i euro. Spesielt innen transport, herunder drivstoff, f.eks på bomstasjonene på E6 og E18 i Østfold hvor dette er spesielt aktuelt.

Jeg har skrevet noe om dette tidligere.

Siden valutaen euro er såpass nær knyttet til EU, så vil jeg benytte anledningen til å gratulere EU med 50-årsdagen. EU er det mest vellykkede prosjektet for fred, samhandel, demokrati, miljø, sosial- og politisk utvikling som noen sinne har sett dagens lys. EU er nesten alltid i motvind, motarbeidet, kritisert, hånet, bremset, latterliggjort, demonisert, nedstemt og jeg vet ikke hva. Men EU er reiser stadig igjen og kommer frem til enda et kompromiss, fordi så mange vil EU og fordi det egentlig ikke er noe alternativ enn å komme til enighet og gå videre. Tyngdekraften arbeider for EU som prosjekt.

Jeg så nettopp noen klipp på NRK fra debatten og innføring av farge-TV i NRK, omkring 1970. Som den eminente retoriker Einar Førde den gang påpekte i Stortinget, så aksepterte de fleste alt dengang at “synden” nok hadde kommet for å bli i denne verden, men at man skulle ha seg frabedt å få den i farger.

Skepsis til nytten av euro er omtrent som å være skeptisk til nytten av farge-TV. Det er litt vanskelig å argumentere for, om man nå har klart seg med svart/hvitt i så mange år, men det er likevel noe selvfølgelig og straks man har fått det ikke vet hvordan man kunne tenke seg ting uten. Euro har kommet for å bli og vi kan ikke bare sitte her og mene at norske kroner holder lenge her til lands.


Publisert

i

av

Stikkord: