Nett-dating slår an hos muslimer

Tusenvis av unge britiske asiater forkaster tradisjonen med å la sine foreldre velge sine partnere og satser nå på dating via Internett, skriver The Times.


Nettdating har økende popularitet blant unge muslimer. Mange av disse har forbud mot dating før ekteskapet og må finne seg i at foreldrene velger partner for dem.

I følge det indiske ekteskapsbyrået Shaadi.com er 700 000 av deres 10 millioner medlemmer britiske. På nettstedet singlemuslim.com er for eksempel 10 prosent av medlemmene britiske.

Nettdating har løst et dilemma for mage unge mennesker som ønsker å velge sin egen partner, selv om de ønsker å gifte seg innen sin egen religiøse og etniske gruppe. Mange datingtjenester innlemmer tradisjonelle synsmåter. Foreldre kan vurdere og eventuelt nedlegge veto mot mulige partnere hos noen slike nett-tjenester. Dessuten vil en anstand alltid være tilstede når det mulige paret skal møtes slik at det ikke skjer noe uanstendig. Mer enn ti prosent av profilene på singlemuslim.com er opprettet av familiemedlemmer til den profilerte personen.

Da Adeem Younis startet opp sitt nettsted singlemuslim.com, som tilbyr kontrollert og effektiv ekteskapsformidling for single muslimer, forventet han en flodbølge av kritikk mot seg.

Han fortalte til The Times at han trodde tradisjonalister ville være absolutte motstandere av ideen om et slikt sjekkested på nettet, men den eneste motstanden han faktisk fikk kom fra folk som ikke forsto det hele eller ikke visste hva som faktisk er mulig via Internett. — Men nå kommer godt voksne mennesker til meg og spør om den maskinen min kan brukes til å finne en ektemann til datteren sin.

Familieterapeut Denise Knowles forteller at nettsteder for ekteskapsformidling er en videreføring av at familie og venner introduserer mulige partnere. — De lar deg konstruere den perfekte partner. Det er en måte å møte folk på, men man trenger ikke fortsette hvis det ikke fungerer. Dette til forskjell fra strengt arrangerte ekteskap.

— Jeg har mange indiske og pakistanske venner som levde i strengt arrangerte ekteskap, og som har barn som aldri ville kunne tenke seg en slik løsning, men som forventer at foreldrene introduserer noen for dem. De kan kanskje tro på sine foreldres valg og at foreldrene ikke vil gjøre et dårlig valg på deres vegne.

— Det finnes også et stort kulturelt problem. Folk tenker at hvis de selv tar avgjørelsen så har de bare seg selv å takke om det går galt. At de er ansvarlige. Men hvis ens familie velger noen man ikke liker og det så heller ikke fungerer så kan man frasi seg dette ansvaret.

Younis sa at han ble inspirert til å sette opp nettstedet sitt etter at han var ferdige med studiene ved universitetet i Leeds. Der fant han nemlig ut at muslimske menn og kvinner ikke omgås. Selv om det var en mengde ledige menn og kvinner så omgås de likevel ikke fordi islam ikke oppfordrer ugifte menn og kvinner til å være sammen. Omtrent alle var i den situasjonen at foreldrene presset dem ved å bemerke at siden de nå var unge yrkesaktive, så var neste skritt ekteskap,

Younis sa videre at mange andre- og tredjegenerasjons innvandrede muslimer forkaster tradisjonelt arrangerte ekteskap til fordel for den mer moderne varianten. — Folk setter opp en profil and forteller hva de er på jakt etter, hvor religiøse de er, alder, høyde, funksjonshemminger og så videre. De kan så søke etter partnere basert på ulike kriterier.

Så får de med seg sin “wali”, en beskytter. Vi oppfordrer folk til å møtes sammen med sine beskyttere, på offentlig sted, eller ofte vil mannen besøke kvinnen hjemme. Beskytteren kan stille alle de vanskelig spørsmålene, og de unge får god anledning til å bli kjent med hverandre. Passer de ikke sammen så kan de si “Assalam alaikum” – beklager, det fungerer ikke, og fortsette søkingen.

*Også postet på iNorden.no.*