Egentlig er Ping er en ekko-forespørsel over protokollen ICMP og brukes til å teste at en maskin med en bestemt adresse kan nåes, og hvor lang tid det tar. Brukes til å teste forbindelsene IP-nettverk, herunder Internett. Viker så sant den som pinges tillates å svare på slike forespørsler. Det vanlig at både routere og maskiner nekter å svare, av sikkerhetshensyn. Å koble opp mot en port med TCP er derfor mer pålitelig, men det krever at man kjenner en tjeneste som kjører, f.eks en webserver.
I bloggverdenen forholder vi oss ikke til ICMP, men til HTTP for all kommunikasjon. Det vi si at våre systemer snakker med en webserver, på samme protokoll som vår webleser (IE, Firefox, Opera osv) gjør.
For kommunikasjon mellom blogger finnes i hovedsak to prinsipper:
* Web-ping: Her vil en blogg, da som klient, sende f.eks en XML-RPC-basert forespørsel til en felles SERVER, f.eks Technorati, Google Blogs, Yahoo, Ping-o-matic osv. Denne pingen forteller at *noe* er oppdatert, ofte bare ved å henvise til egen feed. Det er så opp til serveren å sjekke om det faktisk er oppdateringer, når den har tid og kapasitet til det. Det finnes flere protokoller, men XML-RPC er vanligst. Da sendes en liten XML-strøm med den nødvendige informasjonen for å identifisere den som pinger. Man kan derfor også pinge på vegne av andre, eventuelt sende en ping direkte fra en PC, men som identfiserer seg med f.eks bloggen din. Det er altså ikke den fysiske avsenderen (eller IP-adressen) som avgjør, men innholdet i pingen.
* Web-backlink: Dette er for å lenke “tilbake” til et innlegg man svarer på slik at svarinnlegget eventuelt kan dukke opp som kommentar på den andre bloggen. Det er ulike protokoller og navn. Mest vanlig er “trackback”, men det finnes også “linkback” og “refback”. De gjør i prinsippet det samme, bare på ulik måte. En trackback vil ikke bare fortelle at *noe* er oppdatert, men sende link til et *bestemt innlegg*, emnet og et utdrag av teksten, foruten øvrig identifikasjon (bloggens navn). Legg merke til at slike “backlinks” eller “trackbacks” i prinsippet går fra klient til klient, som “peer-to-peer”. Det er ingen felles server involvert, i annen forstand enn at bloggene kjører på hver sin server. Men webserveren din oppfører seg i dette tilfellet som klient på vegne av deg og ditt innlegg.
Her på berget har vi to velkjente tjenester (servere) som tar imot såkalte “pings” for aggregere innhold fra ulike blogger. Disse har valgt å forholde seg til “trackback”, en protokoll som sender de nødvendige parametrene med en enkel HTTP POST-forespørsel. Slik forespørsel er den samme som webleseren din sender når du poster et innlegg på bloggen. Forskjellen er bare at det er bloggen din som sender ut en ny POST etter at du har postet til den, da til bestemte mottakere av “trackback”. Disse mottakerene kan være andre blogger, ved et bestemt blogginnlegg, eller Bloggarkivet og Bloggrevyen. Bloggarkivet og Bloggrevyen opptrer dermed som et tomt blogginnlegg, kan man si, med tusenvis av “kommentarer” sendt vi alminnelig tilbakesporing (trackbacks).
Mange som “pinger” Bloggarkivet (egentlig trackbacker) har oppdaget i sine statistikker at Bloggarkivet sjekker at innlegget du har sendt mange ganger i timene etter en posting. Dette er også en slags “ping”, da for å sjekke at innlegget ikke er slettet.
Ikke alle blogger oppgir “tilbakesporingsadresse” eller “trackback to this post”. Da må man enten gjette eller så får man ikke sendt tilbakesporing.
Jeg skal nå forsøke back-linke dette innlegget til et innlegg på Tid og Tanke. Jeg vet ikke om det fungerer, siden Tid og Tanke ikke oppgir “trackback URL” på sine innlegg. I WordPress legger jeg inn linken jeg gjetter det skal være i feltet for tilbakesporinger. Publiser.
Kommentarer
2 kommentarer til “Ping og trackback”
Det virket, og jeg gjettet riktig trackback-URL. Siden Tid og Tanke kjører WordPress la jeg på wp-trackback.php i URL’en, foran ?-tegnet, slik jeg ser dem fra min egen blogg.
Du finner “kommentaren” min her.
(legg merke til at jeg også har en vanlig kommentar ovenfor).
Tilbakesporing er en fin ting. Den som ønsker å ha slike bør velge seg et tema hvor linken man skal bruke vises under innlegget. Ønsker man det ikke så kan det skrues av, men det hjelper, som man ser, ikke bare å fjerne linken.