Skjenketider

I Kristiansand er det nå kamp om skjenketider. Hittil har den vært til kl 3, nå er det snakk om å stenge for sprit kl 24 og øl/vin noe senere.

Det fokuseres på alkoholproblemer generelt, uro og vold i gatene rundt stengetid. Igjen er det utestedene som skal ta støyten, ta ansvaret.


Faktum er at folk i Norge over 18 har adgang til all den alkohol man møtte ønske. Det meste selges i butikkene som øl eller på polet. Jeg tror overhode ikke på at utestedenes servering er den største kilden til alkoholbruk, i alle fall ikke til misbruk. Som en representant for et utested sa, bare hos dem er det flere vakter enn det er politifolk ute i hele byen. Man står i lange køer på disse utestedene for å få seg en tynn drink, et glass vin eller en øl. Det er knapt mulig å bli dritings ute, og om man klarer det så koster det en halv tusenlapp pr gang.

Utestedene er sjekkesteder og intense, med mye kjekkaseri og rivalisering. Så sendes alle på hodet ut i bygatene, sultne de fleste, ved stengetid. Og så lurer man på hvorfor det blir bråk.

Stengetider fører til flere nachspiel og mer ukontrollert drikking. Eventuell vold og bråk som følge av dette skjules og privatiseres. Så kan man tro alt er ok.

Norske byer har også som politikk å samle alle skjenkesteder i sentrum, rundt et ganske lite areal, fremfor å oppmuntre til en spredning, nærmere der folk bor. Og så snakker man om at folk burde se til å komme seg hjem. Enhver som har forsøkt komme seg hjem en natt vet at det kan være en time å vente på taxi. Så gjør man heller noe annet enn å stå i kø.

Hva med å prøve å fjerne alle stengetider? Hva med å la folk faktisk få benytte seg av sin frihet til å drikke hvor og når det passer, slik det rent faktisk er? Hvis man vil alkoholen til livs så måtte man stenge polet og ølsalget, men det tør ingen røre. Men noe «tiltak» må man ha i ermet. Bråket om natta i sentrum i helgene er synlig. Der skal da tiltak settes inn.

Det sies at graden av tilgang på alkohol og forbruk har sammenheng med skadene. Mulig det, men innskrenkning av skjenketidene med en time eller to endrer faktisk ikke særlig mye på den alminnelige tilgang. En av natteravnene i Kristiansand mente det var helt galskap å være ute til klokken tre. Jeg lurer på når klokken fornuften forsvinner og galskapen råder.

Enkelte steder ønsker man nå tilmed fjerne salg av mat ute om natta, mat beregnet på folk som kommer fra utestedene. Man skal liksom jages hjem. Man flytter altså først problemet ut av skjenkestedene med tvang, skaper et nytt problem, som så også må bekjempes med tvang. Tvang avler trass, og de få «rom» som er igjen, der tvangen mangler, der oppstår et rom der alt er tillatt, ansvarsløst.

Ungdom lærer ikke å ta ansvar for sin egen alkoholbruk. Det blir bare en kamp om å tylle i seg mest mulig før det stenger. Det er alltid en stengetid å vinne over. Og blir det bråk ute etterpå så er det fordi man har «akseptert» det på et vis, akkurat på den tiden, de dagene i uka.

Fjern tullet. Er alkohol lovlig så er det lovlig. La folk få drikke der det er noe sosialt og under kontrollerte forhold. Det er hjemmedrikking som er farlig. Fjern alle åpningstider ved å fjerne de offentlige stengetidene. La hvert sted få bestemme når de ikke synes det er verdt å holde åpent. Så blir det bedre forhold, mer ansvarlighet og mer frihet. Og slutt på de evige diskusjonene om når det er «rimelig» at man liksom går hjem og sover.

Jeg er lei symbolpolitikk, spesielt den som hevder seg basert på feil anvendelse av forskning og viten. Lei av at noen bedrevitere skal bestemme når jeg skal gå hjem.


Publisert

i

av

Stikkord: