Til prinsesse Märtha Louise

Kjære Märtha

Jeg tror ikke på engler, ikke engang på en liten en. Jeg har aldri erfart noen. Jeg har heller ikke kunnskap om at de på noen pålitelig måte kan påvises. De kan kun **tros på**. Det er ikke nok for meg. Jeg er ikke slik anlagt.

Men ikke nok med det, dessverre. Jeg synes dette englegreiene du forfekter er usedvanlig ullent. Jeg synes en ukeblad-astrolog virker mer seriøs enn deg når “troen” skal beskrives. Jeg tror at å dyrke denslags overtro i fellesskap gjør folk dummere og mindre i stand til å ta vare på seg og sitt enn uten. Jeg er altså **helt** uenig med deg og dels skuffet over deg.


Siden min overbevisning går på tvers av din, og jeg mener du tar både skammelig feil og tildels forfekter latterlig naive påstander og en skadelig tro, så tillater jeg meg å harsellere over din og dine medtroendes engletro. Det er en av mine måter i min kamp for det jeg anser som fornuften. Jeg forventer at du ikke tar anstøt av det.

For meg er du først og fremst en kjendis. Jeg anser ikke at du har noen reell kobling til Kongens funksjon som konstitusjonelt statsoverhode. Heller ikke er jeg særlig royalistisk. Min respekt for deg er kun som menneske og borger av det norske samfunn.

Men:

Du har blitt bedt om å “frasi” deg din prinsessetittel fordi du ikke har den “rette tro” i følge norsk tradisjon, norske kirke og norsk grunnlov. Dette tar jeg sterk avstand fra. Du er nærmest født med din tittel. Den er en del av ditt navn og identitet. Dessuten burde alle vite at det kun er Kongen, din far, som kan endre tittelen. Så lenge han ikke har gjort det er denslags krav både en hån mot Kongen og mot deg.

Du har tilmed blitt bedt om å “frasi” deg arveretten til tronen. Det er om mulig enda mer kunnskapsløst å kreve. Det er ikke noe du kan frasi deg. Det er ikke engang noe Kongen kan frata deg. Det er grunnlovsfestet.

Du ba Kongen om ikke lenger å være en “Kongelig Høyhet”, og ikke motta noen apanasje, for fritt å kunne drive din forretning. Det var fornuftig. Da er du like fri til å leve ditt liv som dine tanter, også de prinsesser.

Det er ikke på noen måte rimelig at du beskyldes for å misbruke prinsessetittelen i markedføringen av dine kurs og dine kommersielle oppdrag. Du **er** prinsesse og kan ikke annet. En person med doktorgrad har også en tittel gitt av samfunnet, uten at det er til hinder for å bruke den eller finne sin egen næringsvei.

Du har blitt utsatt for krav om å melde deg ut av Den norske Kirke. Det har vært å gå langt over streken. Enhver, deg inkludert, har da full trosfrihet, og kirken er åpen for alle som bekjenner seg til dens tro, og flere med. Det er ikke i tråd med trosfrihet å håne eller utilbørlig presse eller mobbe noen for sin tro eller andre åndelige sysler. Det er forskjell på sak og person, rett og slett.

Din virksomhet i Astarte Education har blitt kalt svindelforsøk. Det skal du ta med ro, men du skal også iaktta nøye de lover som gjelder. Påstår du noe konkret så må du kunne stå inne for det. Å tilby ren åndelig utvikling er derimot noe annet, og rammes vanskelig av forbrukerlovgivningen.

Du har forsøkt sammenlikne din egen situasjon i media siste ukene med Tønnes og Vallas. Det var dumt. Du burde da sette deg bedre inn i hva som lå bak omtalen av dem. De ble nemlig personer med faktisk makt i samfunnet og anklaget for å ha gjort noe alvorlig galt i den sammenheng, noe de trolig hadde og har gjort. Den ene av dem tok konsekvensene på en unødvendig og svært tragisk måte, den andre tok bare den uunngåelige konsekvensen av at kritikken ble verifisert. De oppslag og den diskusjon om din tro og ditt virke som har kommet, selv om deler av den er uredelig, basert på uvitenhet og delvis er urimelig, så er det noe du burde vært forberedt på, og siden tåle, uten å sutre over pressen. Jeg tror ikke du har hatt det vondt og presset opp i noe hjørne, men hatt det rimelig ubehagelig, kanskje litt ukomfortabelt overrasket. Du antyder deg mobbet, javel. Det bør man i utgangspunktet ta alvorlig, men slik du fremsto i NRK-intervjuet virket du ikke veldig tynget og tung til sinns. Jeg mistenker deg derfor for å ha misbrukt ordet mobbet. Vi du gjenta den påstanden i lys av litt ettertanke så skal jeg tro du mener det.

Du er trolig ikke vant med et forretningsliv der man er nødt til å forholde seg til harde fakta for å kunne drive butikk for å leve av det. Det kan virke som om du skal leke litt butikk og ha det hyggelig imens. Greit nok det. Jeg kan ta feil, og du trolig mene deg seriøs. Men du bør være noe mer varsom med din fremferd og uttalelser slik at du ikke fremstår som lettere skrullete og fjollete. Da kan det gå mye bedre.

Du er ellers på parti med hele den norske kirke hva gjelder tro på engler og oversanselige fenomener. Vår kultur er historisk bygget på en lære som inneholder slikt, og mer til. For ikke-religiøse bør du ikke oppleves mer “overtroisk” enn det samlede presteskapet, halve regjeringen og største delen av folket. Så det er ikke i så måte veldig spesielt med det du forfekter.

Lykke til med ditt prosjekt, men regn ikke med meg. Og regn med at vi skeptikere fortsatt vil kritisere engletro og liknende med de intellektuelle våpen vi har. Det er vår rett, som du har din rett til å forfekte og kritisere andres syn og tro.

Hils Ari fra meg.

Hjertelig hilsen
Knut Sparhell


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

3 kommentarer til “Til prinsesse Märtha Louise”

 1. h avatar

  Dette var lett den beste kommentaren til denne saken overhodet!

 2. Jon Ivar avatar
  Jon Ivar

  Jeg er enig i mye av det du skriver, men synes dine uttalelser om Märthas naivitet er graverende tramp i klaveret.

  Å kalle et menneske naivt fordi det har en gudstro, forteller mye om deg.
  Noen ganger kan det lønne seg å ta en objektiv titt på seg selv. Kanskje det er du som er dårlig utrustet åndelig ? Dine bastante meninger kan tyde på at du aldri har stilt deg selv de store spørsmålene i livet. Iallefall ikke med et åpent sinn.

  Märthas eventuelle naivitet består i at hun trodde norges befolkning pr. 2007 består av mennesker som søker svar på de store spørsmål i livet – når hovedinteressen deres er shopping !

  Din naivitet består i å hevde med fullt alvor at det kun er du som har skjønt alt- “meningen med livet, hvor vi kommer fra og skal hen, hvor slutter og begynner evigheten, når startet tiden og hvordan kan den ende, hvordan oppsto universet og hvor ender det….. uti ingenting…… men HVA er ingenting… Mørke ? Hvor kommer dette mørke fra? Luft??? Da er det jo noe….

  Om du virkelig har svarene på dette, må du gjerne kalle Märtha og alle søkende mennesker naive.

  I så fall gratulerer jeg deg på forhånd med diverse Nobelpriser neste år.

 3. Knut Sparhell avatar

  Jon Ivar:

  Jeg har ikke kalt Märtha naiv. Ikke personen prinsesse Märtha! Jeg har skrevet (til henne) “[at du] tildels forfekter latterlig naive påstander”.

  Jeg bygger dette på delvis på det hun sa i TV-intervjuet, dels på påstander som “Du får mulighet til å bli et selvstendig menneske som tar ansvar fullt og helt for egne handlinger og å bli deg bevisst din egen guddommelige kraft til å skape tilværelsen slik du vil ha den”, dels tidligere påstander om hvor hun lovet kontakt med “engler”. Dessuten har hun vært naiv når det gjelder oppmerksomheten i media, noe hun muligens selv vil kunne innrømme nå i ettertid.

  En ting er selv å hatt personlige opplevelser som en enten ikke kan forklare eller søker forklaringer på ut fra egne erfaringer og teorier, men derfra å anta at andre vil oppleve fenomenene på samme måte er naivt, er min altså påstand. Et kurs skal forklare at de eventuelle åndelige opplevelsene man måtte ha i forsøk på å få kontroll på sitt eget liv og sin egne fremtid skal være kontakt med “engler”. Man kan også kalles det respektløst, men sier ikke det. Det er bare dumt.

  Dine påstander at at jeg “kun er [den] som har skjønt meningen med livet” er grepet ut av løse luften. Slikt ville vært meg meget fjernt. Jeg har bare et vanlig hode.

  Min holdning er å lytte interessert til andres opplevelser, gjerne høre deres forklaringer, uten å anse dem som riktige, og selv ha en svært skeptisk holdning til overnaturlige fenomener.

  Enkelte religiøse menneskers forakt for ikke-religiøse har jeg derimot ikke særlig sans for. De fleste religiøse jeg har vært borti er derimot meget fornuftige. Ingen har utgrunnet “evigheten”, og for meg tilbyr ikke noen religion, heller ikke engler, noe i nærheten av dette. Mitt livssyn er da like respektabelt som ditt, og jeg kan vel også hevde at mitt er best, som du gjør. Og når representanter for andre syn gjør og sier noe jeg mener er dumt vil jeg påpeke det, som du, som alle. Bare slik kan man bli klokere. Ingen grunn til forargelse!

%d bloggere liker dette: