Trouville

Trouville er en atlantisk badeby i Frankrike, men også en badestrand ytterst på Hankø ved Fredrikstad. Fire kvelder hver sommer holdes dessuten konserter der ute, i regi av festivalen “Føling i Fjæra”.

Hankø var et av Norges mest eksklusive og nærmest eksotiske steder inntil to herrer og kompiser ved navn Harald Zwart og Ari Behn fant på å arrangere festival der. I 361 dager tilhører Hankø det gode borgerskap med gamle penger, men i fire dager er den nå vår *alles* øy og idyll.

Øyas sjarm, idyll og smule magi er imidlertid intakt når artistene og publikum inntar øya. Fortsatt er den bilfri og uten fastlandsforbindelse. Fortsatt finnes kongelig seilforening og yacht-club, tennisbaner og spa-hotell. Fortsatt ligger hyttene der på sine vide eiendommer. Fortsatt ligger Bloksberg der, kong Olavs tidligere “hytte”, nå Märthas og Aris sommerbolig, høyt oppe i skrenten over ferjestøet.

Det meste som er skrevet i media om “Føling i Fjæra” er eller var riktig, men det *inntrykk* som der er skapt av en festival for kjendiser er fullstendig feil, i alle fall slik festivalen oppleves for publikum, de titusenvis av publikummere. Joda, det er også et sted for litt kjendis-spotting for den som leter litt rundt og synes det stas. Følg i så fall fotografene. For oss andre er det bare å ignorere dem og nyte stedet som sådan.

Men poenget er at Føling i Fjæra er en fantastisk hyggelig festival med et glimrende artistprogram i særdeles naturskjønne omgivelser, og det på en øy som fortjener å bli “okkupert” av oss. Øya er alles og ingens. Tenk deg å sitte på en strand i havgapet, i solnedgangen, og være på konsert med noen av Norges fineste artister. Det er på Hankø det går an.

Fra årets program nevner jeg Susanne Fuhr, Big Bang, Michael Wiehe, Jan Eggum, Mira Craig, Silje Nergaard og Jim Stärk. Det er dessuten 6-7 godbiter til, men det kan du søke opp selv.

Hankø ligger bare 100 km eler en times tur syd for Oslo, så det er ikke allverden å ta seg hit ned og ut mot fjorden.

“Føling i fjæra” er Zwarts betegnelse på klisjeaktige scener fra utallige norske filmer, der karakterene beveger seg mot havet for å bli ett mer naturen, kjenne dens krefter og føle seg til ny erkjennelse. Å føle i fjæra er en norsk “folkesport” på linje med en tur i skogen. På Hankø kan du gå både tur i skogen og føle deg vel i fjæra etterpå.

Bilde fra Trouville under Føling i Fjæra


Bilde av Oda og Gro Solveig (mine døtre)


Tidligere skrevet om Føling i Fjæra.


Publisert

i

av

Stikkord: