Hvert år på skjærtorsdag reiser noen tusen norske ungdommer til Strömstad for å feste, herunder drikke seg fulle, og skape mest mulig oppmerksomhet, herunder bråk. Hvert skjærtorsdag havner et titalls norske ungdommer i fyllearresten til strömstadpolisen.
I følge media er dette en tradisjon fra 60-tallet da nordmenn reiste til Strömstad for å handle på skjærtorsdag. Dagen er ikke rød i Sverige og butikkene har følgelig åpent som vanlig, herunder Systembolaget, den svenske utgaven av Vinmonopolet.
Situasjonen er imidlertid totalt endret siden den gang. På grunn av bedre kommunikasjoner og mer fritid reiser nordmenn hele året til Sverige for å handle. Så lenge prisene generelt er 40% lavere i Sverige holder denne trenden seg. «Svenskehandelen» er nå oppe i omkring 10 milliarder norske kroner pr. år. Det er betydelig, og den øker år for år. Det er ikke bare en handels-«lekkasje», det er en betydelig avgiftslekkasje for den norske stat. Prisene på alkohol og tobakk består som kjent først og fremst av avgifter, til den svenske, eller den norske stat. Sette norske drivstoffpriser opp gjennom ensidig økte avgifter så ytterligere avgiftsmillioner fra norske borgere havne i den svenske statskassen. «Globaliseringen» gjelder også ganske lokalt her på berget.
År for år har norske medier dekket «skjærtorsdgasinvasjonen» stadig mer utførlig. I løpet av hele skjærtorsdagen rapporteres fra situasjonen, hvor mange som hittil har kommet og hvor mange som er innbragt av politiet. Gjennomgangstonen er at dette er «nordmenn», og som «typiske nordmenn» drikker de og er fulle på offentlig sted. Dette er pinlig, stakkars Strömstad som hvert år må slite med disse moderne «berserkergjengerne». Det er jo så typisk nordmenn. Ungdommene representerer den ennå ikke helt siviliserte nordmann, nordmennene som ennå ikke har lært seg omgås alkohol, som derfor drikker uhemmet når de først får tilgang på alkohol og ikke skjønner konsekvensene, at de blir pinlig fulle. Slik opprettholder vi vårt selvbilde som en ennå ikke helt kultivert nasjon, at vi ennå har primitive elementer. En ny variant av «full før Færder», om nordmenn på dansketur. Nordmenn som apekatter, nordmenn i orale og anale infantile faser (skriker ukvemsord, viser ræva i bilvinduet), nordmenn som selvgode, udannede, sneversynte, uvitende, ukulturelle. Alt vi nordmenn rykter at en stor del av oss er: Helt harry.
På skjærtorsdag overhørte jeg reportasjene i norsk radio (NRK P1) og svensk radio (SR P4). På NRK var det nærmest kontinuerlig rapportering fra kl 6 om morgenen. De første «kortesjene» med rånere hadde ankommet. Ennå ingen i fyllarresten. Systembolaget stengt, hvor vil hordene av nordmenn så legge turen? Grebbestad lenger syd, hvor Systembolaget hadde åpent? Charlottenberg? Det var analyser, intervjuer og utskremte reportere på gata i Strömstad. Programledere i studio som spør om det ikke må være helt surrealistisk å være i Strömstads gater og observere galskapen og politioppbudet. Man skulle tro det var krig, eller i alle fall gateslag. Og hvor mange er arrestert, hittil? Og stadig gjentakelse av at «nordmennene» kommer for å lage bråk, for å plage Strömstad, for å handle på Systembolaget eller øl i butikkene, for deretter å fortære dette mens de råner rundt i gatene og lager kvalm. Antallet beregnes til 10 -15 000.
Så får jeg høre at Sveriges Radios regionalrediaksjon i Västra Götaland skal ha reportasje fra Strömstad. Reportasen blir i imidlertid ikke noe hovedoppslag. Først rapporteres fra ulike andre lokale hendelser, politiske saker og været. Til slutt en gaterapport fra Strömstad. Og innledingen er omtrent som følger: «Årlig kommer flere hundre norske ungdommer til Strömstad for å feire innledningen til påskehøytiden». Deretter følger et intervju med noen norske russejenter som er der for å feste og drikke, samt noen rånere. Rånerne var avvist av politiet fordi de kom på prøveskilt og bedt om å reise hjem. Men de hadde bare funnet en annen vei. De hadde tross alt reist fra Trøgstad for å være med på dette. Og hva de syntes om at Systembolaget var stengt? Nei, de hadde med så mye drikke hjemmefra at det holdt i massevis. De hadde bare tatt med litt mer enn i fjor.
Butikksjefen i Grebbestad ble også intervjuet. Det var en normal skjærtorsdag der, bortsett fra at de hadde enn innleid vakt i døra, en vakt som stort sett bare kunne vise kundene riktig inngangsdør. Men butikksjefen der hadde hatt 7-8 intervjuer med (norske) media bare den dagen, og all ville vite om det var skjedd en norsk invasjon. Selvsagt hadde det ikke det.
De som synes dette er mest pinlig er nordmenn som er bosatt i Strömstad. Og de som følger dramatikken og forklaringsmodellene i media, at det er gale, udannede «nordmenn» i utlandet som er der for å plage stakkars hoderystende svensker.
Saken er at det dreier seg om norske ungdommer, som nettopp har fått påskeferie, og som gjerne møtes hvor det skal være for å feste og skape «gøy». Samme skjer i norske bysentra før sommerferien og juleferien. Foran påskeferien er dagen skjærtorsdag og byen Strömstad. Hvor drikkevarene kommer fra spiller ingen rolle. Den har de råd til å kjøpte hjemme og ta med seg. Det har selvfølgelig ingen reell betydning at Systembolaget holder stengt, ikke når det er så grundig annonsert.
Både ungdommene som er ute etter litt «gøy» og media som er ute etter «dramatikk» har felles interesse av år for år og hausse opp dette fenomenet til stadig nye høyder. I år har det gått over alle støvleskaft, spesielt i media.
Jeg kan ikke se at dette er så mye verre enn det som skjer på en russefest, en lørdagskveld med råning i Notodden eller Halden, eller i bygatene i helgene, eller natt til 1. eller 17. mai. Forskjellen er primært at det skjer på andre siden av en stadig mer ubetydelig statsgrense, og at er noe ekstra konsentrert. Svenske ungdommer er neppe bedre, bare at de ikke har noen tradisjon for å komme til Norge i karavane.
Typisk også er at strömstadfolk flest ikke ser på fenomenet som et stort problem, mest festlig, som en «udda» tradisjon. Folk i Bohuslän har ikke et spesielt forhold til «nordmenn» i sin alminnelighet. Det er person fra «norska sidan gränsen» som befinner seg i eller besøker Bohuslän av ulike grunner. Det er ingen stereotyp oppfatning av «nordmänn» som litt gale, som plagsomme eller brautende. Den oppfatningen finnes derimot blant andre nordmenn. Det er en del av vår egen mytologi om oss selv.
Selv tilbringer jeg gjerne både skjærtorsdag og 17. mai i Sverige, men er ikke så dum at jeg beveger meg inn i Strömstad akkurat skjærtorsdag, slik situasjonen har blitt og med det politioppbudet, gatesperringer og kontroller. Jeg har heller ike noe ønske om verken å bli assosiert med ungdomsfyll, russ eller rånere. Og ikke gidder jeg overbevise en svensk politimann om at jeg bare har fredelige hensikter. Jeg holder meg med andre ord unna akkurat den byen, akkurat den dagen, når jeg er på svensk side.
Om ti år er tradisjonen befestet, akseptert og en attraksjon for Strömstad. Trolig blir det arrangerte parader og opptog, en råne- og russefest. Kan hende liker jeg det ikke, men jeg er ikke så glad i 17. mai heller. Men å ha noen tradisjoner, ha visse festdager, det er ikke bare greit, det er poenget. Det er ikke alkoholen som er poenget for disse ungdommene, selv om den er viktig. Det er festen. Ellers kunne man jo sittet hjemme og drukket alene.
Som alltid vil ungdom treffes, primært. Så vil de ha gøy. Så vil de ha alkohol. Man kan beklage alkoholbruken, at de tar overhånd, at enkelte overdriver, at det begås hærverk, at det blir noe bråk som plager enkelte. Men det skjer på alle fester.
Så polisen i Strömstad får regne skjærtorsdag som en tradisjonell festdag, utkalle sine mannskaper, legge til rette for festligheter i akseptable former og ellers arrestere de som går over streken. Å stenge Systembolaget hadde ingen virkning. Festen har selvfølgelig intet med Systembolaget å gjøre. Har de såpass problemer med å holde åpent at de av hensyn til lovgivningen finner å måtte holde stengt, så greit. Man må bare ikke tro det demper festen eller bidrar til å holde ungdommene borte. En gang var 17. mai-feiring illegalt. En dag kommer skjærtorsdagsfesten i Strömstad på den offisielle kalenderen, som en tradisjonsrik kulturbegivenhet. Man kan likegodet oppnevne neste års offisielle arrangementskomite og motta påmeldinger fra norske/østlandske ungdomsmiljøer, utlyse konkurranse om festligste innslag og så videre.
For ordens skyld: Jeg forsvarer overhode ikke lovbrudd som måtte begås der og da. Det får politiet ta seg av og gjøre sine preventive tiltak, noe de helt fint gjør. Jeg har heller ikke til hensikt å applaudere denne underlige tradisjonen. Men man får akseptere den og og se på den som andre tradisjoner, samt slutte med å betegne disse feststemte ungdommene bare som «nordmenn», eller hele festen bare som fyllefest. Media bør heller fokusere noe på det festlige som sådan, og ikke gi så mye rom for det mest spektakulære og provoserende, samt antall «nordmenn» i arresten. Det virker trolig kun forsterkende på det som er uønsket ved tradisjonen.