Så blir det endelig Sicilia

Gamlebyen i Salemi på Sicilia
Gamlebyen i Salemi på Sicilia

Solunto, Sicilia
Solunto, Sicilia


Det var på høy tid at jeg kom meg til Italia for første gang i 2005, med Roma, Napoli, Sorrento, Capri, Amalfikysten, Ravello, Pompeii og bestigning av vulkanfjellet Vesuv. Så ble det Milano i 2006 og Firenze, Lucolena og Greve i Chianti, Siena i Toscana i 2007.


Sicilia er for mange sikker mest kjent som mafiaens hjemland, og det er jo litt synd. Sicilia er først og fremst Middelhavet, kulturelt sett. Øya har vært under utallige ulike middelhavske herskere de siste par tusen år, som hver har satt til preg på øya. Det er Middelhavets største øy, på størrelse med Oppland fylke, og med omtrent 5 millioner innbyggere i dag. Stredet mellom Sicilia og Tunisia deler Middelhavet i den vestre (ytre) og østre (indre) havområdet. Sicilia er ikke bare en øyregion, men en såkalt autonom region i Italia. Det vil si en noe større grad av indre selvstyre enn Italias øvrige regioner.

Og Sicilia er så langt syd at Tunisia i Afrika ligger vest for øya.

Det kryr av kulturminner der, kanskje enda mer enn i Italia forøvrig, og det sier jo sitt. Slik Istanbul har vært et møtested mellom øst og vest har også Sicilia vært det, men også mellom nord og syd. Strategisk plassert i det alltid viktige, men en gang, i vår egen kulturhistorie, så totalt og enerådende, overmåte viktige Middelhavet, så ble det mange erobringer. Og regionhovedstaden Palermo stammer helt fra ca 700 f.Kr.

Man har egentlig ikke sett Italia, det virkelig italienske, før man har vært syd for Roma, i det miste ned til Napoli, det gamle kongedømmet som også Sicilia var en del av en stund. Og Sicilia er bare mer eksotisk, hyperitaliensk, kan man vel si.

Øya er også vakker, sies det. Den har typisk middelhavsklima og temperaturen i månedskiftet september/oktober er på omkring 20 grader. Blir det 25 og badevannet holder 18, så blir det en strandtur og noen dukkert i blått middelhavsvann.

I tillegg til min interesse for samferdsel (her Middelhavet), historie, kultur og arkitektur er jeg fascinert av vulkaner. Tøffe greier, med et sug av virkelig globale, umenneskelige krefter. Som vi bor oppå! Drømmen er å få oppleve et utbrudd. Men siden det da er farlig å oppsøke den for nært så trenger både en tur under og mellom utbrudd. Men bli det utbrudd i oktober så vil jeg anse det som et lykketreff og det blir trolig en opplevelse verdt mye mer enn denne ene turen. Da blir det gassmaske og spesialsko, samt leie av guide og “kjentmann”, koste hva det koste vil.

Jeg har som nevnt vært på Vesuv, en enkel tur opp som jeg anbefaler varmt. Helt uforglemmelig. Jeg har sett ned i en vulkankjegle, et krater av uhorvelige dimensjoner, og kjent lukten. Mens Vesuv bare har utbrudd sånn med femti til to hundre års mellomrom er Etna mer aktiv. Det går bare noen få år mellom hvert utbrudd, større eller mindre.

Blir det helklaff så kjøper jeg et gammelt hus i Salemi, får det restaurert og slår meg til der deler av året. Der skal jeg sitte på min terrasse, se ut over havet, mot skipstrafikken og Afrika, med min flaske italienske vin, min PC og blogge om livet. Høstens reiseplan er omtrent som følger:

 • 1. oktober, kveld: Fredrikstad – Torp – Stansted
 • 2. oktober, morgen: Stansted – Palermo Airport – hente leiebil – Palermo (hotell)
 • 2. oktober, kveld: Se meg om i Palermo
 • 3. oktober: Rundtur Sicilia nordøst, Messina, Etna, Taormina
 • 4. oktober: Rundtur Sicilia syd, Catania, Siracusa, Noto, Agrigento, Templenes Dal
 • 5. oktober: Rundtur Sicilia sydvest, Scopello, badestrand
 • 6. oktober: Rundtur Sicilia vest, Salemi, se på et eldre hus til slags for 1 euro
 • 7. oktober: Bestigning av vulkanfjellet Etna
 • 8. oktober, kveld: Palermo (hotell) – levere leiebil – Palermo Airport – Stansted
 • 9. oktober, morgen: Stansted – Torp – Fredrikstad

Nevner gjerne at jeg fant en flytur fra Torp til Stansted for 1 krone og en tur neste morgen fra Stansted til Palermo for 1 pund totalt, altså uten noen tillegg for avgifter. Verden er rar, og det er virkelig mye billige flyreiser om man bare kan tilpasse seg og tar seg tid til å søke.

Ellers har jeg tilsynelatende et meget bra hotell til kr 350,- pr natt og med frokostbuffet. Leiebil i sju dager koster dog mest. Men så har den automatgir og er en nydelig, passe liten Ford Fiesta til å suse rundt på sicilianske veier. En virkelig egotripp! Jeg skal storkose meg!

Relevante postinger:


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

3 kommentarer til “Så blir det endelig Sicilia”

 1. Hege avatar

  Dit vil jeg også! Min gode venninne og kollega var der med mann og småbarn i juni. De kjørte rundt i seksten dager, og var fulle av lovord da de kom tilbake. Det hadde visst vært den ulitmate ferie.

  Kos deg!!!

 2. Esther avatar

  Otroligt vackert!

 3. Eva avatar

  Tror kanskje du ville ha interesse av å kikke litt på bloggen min, har akkurat kommet hjem fra min 3 Sicilia tur og har nå sett hele øya kysten rundt + et par krysninger over fjellene.

  Denne gangen var det vestre Sicilia, Palermo – Segesta – Selinunte – Trapani – Erice – San Vito lo Capo – Scopello – Aspra – Caccacmo – Corleone og Palermo, jeg har såvdit begynt å blogge om turen.

  Du har mye å glede deg til for det er en utrolig fascinerende og vakker øy! Anbefaler deg å satse på B&B, rimelig, personlig og som regel bedre standard enn langt dyrere hoteller. Men du har lagt opp en tøff reiserute. God tur!

%d bloggere liker dette: