Skynd deg, mamma

Khawuleza, mama!

“The Lion Sleeps Tonight” sang Miriam Makeba. “Pata Pata” sang Mariam Makeba og vi skjønte ikke det spor av teksten. Men vi forsto likevel. Dette var magisk eggende musikk fra et ukjent kontinent, et usedvanlig talent og en modig kvinne.

Miriam Makeba tok verden med storm, kvinnen fra Afrika som sang sånn at det ga oss frysninger, allerede på 60-tallet da knapt noen neger hadde satt sine bein på norsk jord, da bare hjemvendte misjonærer kunne fortelle om “negrene i Afrika”. Miriam Makeba fortalte en helt annen historie, mens hun smøg seg inn under huden vår. De var stolte i Afrika også, og de hadde noe å fortelle verden.

Løven, eller løvinnen, “Mama Africa”, sover i natt. Hun døde etter en konsert i Italia, til støtte for kampen mor Camorra-mafiaen.

Av de mange udødelige sangene hun sang så vil jeg kanskje trekke frem denne. Den var en del mitt lille sjokk, min oppvåkning, sammen med den utrolig eggende sangen som visstnok heter “Pata Pata”.

Hvil i fred, og tusen hjertelig takk, Miriam Makeba. Du har tilført verden noe, en bevissthet om Afrika, og forholdene under apartheid-Sør-Afrika spesielt, og neppe noen kunne ha gjort det like effektfullt som deg, Miriam. For Nelson Mandela var i fengsel, du var i eksil og kunne bruke din stemme på din måte.

Det fantes forresten knapt en flottere kvinne i sin tid enn Miriam Makeba. Selv som åtteåring satt jeg som fjetret, og måpende, foran skjermen under visningen av opptakene fra Berns Salonger, fra vår nyinstallerte svenskeantanne, ca 1966. Og videre foran radioen.

Miriam Makeba ble en legende lenge før hun i natt tok farvel.


Publisert

i

av

Stikkord: