WordPress 2.5

WordPress 2.5 Dashbord

Som mange har kanskje har lagt merke til har jeg på denne bloggen holdt meg til WP 2.0-serien. Andre blogger jeg opererer har fulgt med på 2.2 og 2.3. En av grunnene til at jeg har holdt igjen med oppgraderingene her er vedlikeholdet av mitt innstikk for Bloggarkivet og Bloggrevyen. Men nå er det 2.5 også her.

Og maken til oppgradering skal man lete lenge etter. Dette er total fornyelse av de administrative panelene, f.eks dashbordet. Og alt ser ut til å fungere knirkefritt.

Ellers er det forbedret opplasting av bilder og en enkel gallerifunksjon innebygget.

Hvis du lurer på å oppgradere er det bare å sette i gang. Det er ingen databaseendringer, så det skulle ikke være nødvendig å ta en spesiell databasebackup, men det er alltid godt å ha. Men husk som vanlig å beholde din wp-config.php og hele wp-content. Har du forandret på standardtema så må du gjøre de endringene på nytt eller legge filene tilbake, men da mister du eventuelt nytt i standardtema.

Råd til den som er redd for oppgraderinger etter tidligere dårlige erfaringer:

 1. Skift til standardtema
 2. Deaktiver alle plugins
 3. Fjern alle ustandard widgets, om de da ikke forsvant med den plugin de følger med
 4. Ikke slett noen filer, kun overskriv de gamle med nye

Da skulle du være helgardert. Siden det ikke er databaseendringer er det ingen fare for at slike ikke blir gjennomført skikkelig, f.eks på grunn av manglende rettigheter til nye/endre tabeller i MySQL.

Godt nytt for oss med norsk WP: Mappen languages, som tidligere skulle ligge under wp-includes, kan nå flyttes til wp-content, gjerne før du oppgraderer og før du eventuelt sletter noen mapper for å rydde. Dermed ligger alle filer du skal beholde i wp-content og alt annet, unntatt naturligvis wp-config.php, kan gjerne og med fordel slettes, før du pakker ut eller overfører de nye WordPress-filene.


Jeg har også benyttet anledningen til å flytte bloggen, dvs. at den har fått ny URL uten blogg i seg. Dette er nå min eneste hjemmeside. Gamle permalenker blir redirigert, så det er ingen skade skjedd på webben.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

11 kommentarer til “WordPress 2.5”

 1. Tor Amundsen avatar

  Jeg fleska til, og jeg er ammatør, med to m’er. Det har jeg gjort hver gang oppgraderinger har kommet uten at noe har skjedd. Alt funker så langt jeg kan se. Det eneste jeg merket var at det var rotete inne på den sida som viser widgets. Etter å ha deaktivert noen innstikk, fungerer alt, trur je. Detta er itt’no å væra redd for 🙂

 2. Knut Sparhell avatar

  Kristin: Takk for korrigeringen. Det har vært skrevet litt forvirrende om det. Men ingen nye tabeller eller kolonner, i alle fall. Ellers er det klart at hvis man går fra en tidligere versjon enn 2.3, som jeg gjorde her, så er det dels omfattende endringer.

  Men jeg kan bekrefte at det ikke er nødvendig å gå gjennom alle tidligere versjoner om man starter med 2.0.

  Tor Amundsen: Godt å høre. Jeg unner alle WordPress-bloggere denne ny versjonen, og at ingen blir sittende men en eldre fordi de ikke føler seg trygge eller kompetente.

  Vi i det norske WP-miljøet som føler oss på høyden overfor WP får være nå ekstra velvillige til å hjelpe bloggervenner som måtte kvie seg eller få problemer.

  Å fjerne Flash Upload bør være kurant. Om ikke en plugin finnes alt, så er den mekket på to minutter, siden det er dokumentert en hook for det.

  Men her en mulig bug jeg ikke har fått tid til å verifisere:

  • Rediger en gammel post med flere bilder tilknyttet
  • Add an image
  • Gallery: Insert to post

  Hos meg ble det da ikke satt inn tag [gallery] i den postingen jeg redigerte, men opprettet et helt nytt draft, kun med denne taggen.

 3. Hege avatar

  Men jeg forstår jo ikke alt dette her, og derfor kjenner jeg panikken snike seg på når det blir oppgraderinger jeg ikke har bedt om. Jeg er kjempeflink til å bruke det meste, men det tar meg tid å lære det. Nå skjønner jeg ingen ting, og må begynne på nytt.

  I går skulle jeg legge inn bilder med det nye systemet. Alle bildene fikk sånn dum blå kant rundt. Jeg skjønte såpass at jeg måtte fjerne noen koder, men ikke hvilke. Jeg kan jo ikke sånt!!! Jeg prøvde meg fram, og fikk det til – omsider. Da jeg skulle redigere Text i sidebaren ble det bare tull. Jeg klarte å hente fram ukemenyen min som jeg redigerer hver uke, men redigeringen funka ikke. Mye av teksten forsvant inn under vinduet til venstre, og kunne ikke fikses. Så ble det ukemeny for uke 15 med riktig mat, men feil dato.

  Æsj og æsj og dobbelt-æsj!

 4. Knut Sparhell avatar

  Hege: Blå kant kan bety at stilsettet ikke setter «border-style» til «none» på disse bildene, trolig fordi de har en ny CSS-klasse. Stilsettet ligger i det «theme» du bruker, som en CSS-fil. Sjekk om det har kommet et oppgradert «theme», og forsøk med ny CSS. Ellers må du til å tilpasse selv. Eller få hjelp.

  Blir det for ille så får du fortsette med eldre versjon inntil problemet er funnet.

 5. Hege avatar

  Kjære, søte deg – jeg skjønner ikke bæret av noe av dette. Og det er nettopp det som er problemet for alle oss som ikke forstår mer enn det vi ser, og det er jo et flertall av oss. Heldigvis har jeg en mann som fikser det meste.

  Kan jeg bruke den gamle versjonen? Det ante jeg ikke, – og heller ikke det er jeg i stand til å gjøre på egen hånd. Heldig for meg at jeg har hjelp i huset.

 6. Knut Sparhell avatar

  «Theme» eller tema er noe du installerer og aktiverer for bloggen, og det alene styrer utseendet. Det er altså ikke WordPress selv som bestemmer hvordan bloggen skal se ut for leserne. Men WordPress tilbyr temaet en del knagger å styre utseendet på, ut fra type innhold.

  Et problem kan være at at temaet du har er gammelt, mye eldre enn dagens WordPress. Det kan bety at det ikke fanger opp alt og sørger for riktig visning.

  Når man skal oppgradere må man alltid sørge for at at man kan gå tilbake til forrige versjon, ved at man har tatt vare på en kopi man er i stand til å legge tilbake. Spesielt viktig hvis man ikke er klar til å håndtere eventuelle uforutsette utslag av oppgraderingen på strak arm.

  Det er riktig at når man skal drive sin egen WordPress-installasjon, til forskjell fra å ha plass på f.eks wordpress.com eller andre tilbydere, så må man ha litt teknisk kunnskap, eller teknisk hjelp, når man skal installere eller oppgradere.

 7. Knut Sparhell avatar

  Det viser seg at med IE7 oppstår det javascript-feil når man skal forsøke legge inn links til bilder. Du kan rette det selv herfra.

 8. Hege avatar

  Klarer du å forklare en dataanalfabet som meg enkelt og greit hvordan jeg kan gå tilbake til forrige versjon av WP?

 9. Knut Sparhell avatar

  Det er trolig på samme måten som du la inn den nye versjonen. Det er neppe gjort av en «dataanalfabet». Jeg tror ikke det er nødvendig å legge tilbake en kopi av databasen, fordi de endringer som er gjort ikke ser ut til å skulle ha betydning for forrige versjon(2.3.3)

  Jeg kjenner ikke til din leverandør og hvilke metoder du har tilgjengelig. Mest vanlig er å bruke FTP til å overføre filene du har eller har lastet ned.

  1. Last ned WP 2.3.3 fra http://wordpress.org/wordpress-2.3.3.zip
  2. Pakk dem ut til en mappe
  3. Bruk din FTP-klient til å overføre filene. Pass på at du får med alle, i alle mapper.
  4. Logg inn og verifiser at alt er i orden.
  5. Skulle det ikke være i orden er det trolig best å legge inn 2.5 igjen, inntil du får konkret hjelp til å løse problemet på enten den ene eller andre måten.