Microsoft med PHP og WordPress i pakken

Standard platform for WordPress-installasjoner har alltid vært Linux – Apache – MySQL – PHP (LAMP). Selv har jeg alltid kjørt en alternativ platform, nemlig Windows- IIS – MySQL – PHP (WIMP). WAMP er også en mulig kombinasjon.

Det har lenge vært kjent at Microsoft har ønsket å kunne tilby Windows Web Server som en god platform for PHP. En strategi her har vært utviklingen av Fast-CGI for IIS. Dette er nå den anbefalte modus for PHP under IIS.

WordPress er imidlertid låst til å kjøre mot MySQL. MySQL er en konkurrent til Microsoft SQL Server. Derfor har man vel kunnet anta at Micorsoft aldri ville anbefale akkurat WordPress. Det finnes tross alt enkelte, dårligere alternativer basert på .NET.

Men der tok man feil. Det er tydelig at Microsoft nå ønsker å komme de mange entusiastiske brukerne av ulike “open source”-baserte applikasjoner i møte, for i siste versjon av Microsoft Web Platform Installer er både PHP og WordPress inkludert. Det er helt sant.

Annen omtale: Weblog Tools Collection


Hva så med MySQL, kan man spørre. Etter å ha installert pakken ser jeg at MySQL nevnes som et krav, og mangler den så henvises til hvordan installere den først. For egen del tilføyer jeg gjerne at man også bør instalere MySQL “GUI Tools” (administrator og query). Dette gjør den enklere for uerfarne med SQL-syntaks å legge inn flere brukere enn “root” og gi disse tilgang til databasen.

Jeg skal ikke råde noen til å kjøre bloggen sin på hjemme-PCen med Windows, av flere grunner, men det er nå fullt mulig uten å være IIS-ekspert, om man:

  • Har Vista Business, Enterprise eller Ultimate, eventuelt XP Pro. I andre tilfeller må man installere Apache webserver (noe mer avansert)
  • Skaffer seg fast IP-adresse, eller bruker dynamisk DNS-tjeneste
  • Skaffer seg et domene, og får dette enten til å peke på IP-adressen (A-record) eller det dynamiske domenet (CNAME)
  • Installerer MySQL
  • Aktiverer “Internet Information Services – Webtjenester” fra Kontrollpanel – Programmer – Slå Windows-funksjoner på eller av
  • Installerer Microsoft Web Platform 2.0 beta, og inkluderer PHP og WordPress fre denne, samt oppdatering for FastCGI
  • Om man har router, åpner denne for PCen som webserver (http), eller man er direkte koblet til Internett (ikke privat IP). Dette vil normalt kreve at PCen bruker fast privat IP, altså ikke bruk av dynamisk IP
  • Åpner Windows-brannmuren for webserver (http)
  • Har sin PC stående på konstant

Bloggen blir installert på http://localhost/wordpress/. Før man aksesserer bloggen utenfra må man logge inn og endre bloggens URLer (site og home) til den den skal ha utenfra (domenet ditt).

Eksempel: Min Testblogg på lokal PC (her riktignok på ustandard portnummer).


Publisert

i

,

av

Stikkord: