Tom Yum

I dag skal det handle om Tom, nærmere bestemt Tom Yum eller Tom Yam, som noen staver eller sier det. Det er ikke så farlig. Tom er fra Thailand.

Vi har nemlig vært i Thailand, gudbedre. Det bør nærmere bestemmes som provinsen Krabi, på fastlandet øst for Phuket i Sør-Thailand.

Tom Yum er en suppe. Tom Yum er en himmelsk suppe. Tom Yum er en åpenbaring av en matopplevelse.

Man var rimelig uforberedt på slikt. Riktignok har vi spist mye god og til dels smakssterk mat, men ikke noe i nærheten av dette. Man fører skjeen ned i suppen, lar den fylles med kraft og en bit grønnsak. Duften er på vei, munnen er alt full av vann. Så fører man denne skjeen til munnen og super suppen inn, som vanlig.

Først skjer intet uvanlig. Den er en glovarm suppe. Man lar den gradvis avkjøle med litt luft, og man kjenner det er grønnsaker i kraften, samt at man aner sjømat.

Så skjer det. Ganen løfter seg opp, nesehulen utvides til dobbel størrelse, snørra renner nedover overleppa, tunga slår krøll og tar en salto, og opp til nytelsessenteret i hjernen går et signal om at noe meget usedvanlig er på vei, noe man aldri før har opplevd. Som en begynnende orgasme, for første gang.

Man lar suppekraften rulle litt, øyenbrynene hever seg, øynene blir vidåpne, man utstøter et langt mmmmmmmmmmm og svelger herligheten. Duften av sitrongress og et titalls andre urter fyller ikke bare munnen og nesen, men først hele hodet og så resten av kroppen ned til stortåa. Saft suse!

Så griper man en av tigerrekene som flyter i suppen (nei, ikke “scampi”, det er noe annet) i den urensede halen, biter litt i den og biter så i kjøttet og drar det lille haleskallet pent av. Så tygger man rekekjøttet, dynket i Tom Yum-kraft og henrykkes, nei løftes, enda en gang. Også vi som knapt liker reker noe særlig, engang. Du store alpakka!

Mer!

Og visst er det mer i suppeskålen, båe kraft, reker og spennende grønnsaksbiter, små og store. Og det er sopp! Enda vi ikke liker sopp så godt, sånne glatte gummiaktige greier uten smak, og med skummel konsistens. Men dette er ørsterssopp, noe helt annet og bare nydelig.

Man kjenner ingefær, koriander, lime, sjalottløk, kanskje tamarind og gud-vet-hva-grønnsaker, noen helt tyggbare, andre mer treverkaktige, og som man gjerne legger til side.

Og man kjenner den umiskjennelige brenningen av chili, mye chili, sterk chili, på lepper og tunge. Pulsen stiger, svetten pipler fra pannen – og … og – gå du hjem!

Øl, Singha (thailandsk, herlig lagerøl), masse øl, men det hjelper ikke det spor. Bare yoghurt hjelper, og det kan man få, og ha stående klart, man er klok.

Alt i alt, Tom Yum må ha erobret plassen som min absolutte favoritt hva mat gjelder. Tom Yum smaker ikke “godt”. Det er knapt poenget, etter å ha opplevd suppen. Den er en smaksåpenbaring, en åpning til en ny verden. En verden vi tidligere bare har fått i små doser, som enkeltopplevelser med urter og krydrende grønnsaker (løk osv.). Her er alt på en gang, i en vidunderlig eksplosjon av smak og nytelse.

Tom Yum – det var som jeg aldri før virkelig hadde smakt mat, slik mat kan være.

Så ble det Tom Yum daglig, eller flere ganger daglig – kunne vel hatt det til frokost for den saks skyld, men det ble med høyst to daglige åpenbaringer. I fjorten dager.

Farvel Tom Yum – vi kommer tilbake.

Tom Yum eller Tom Yam Goong er altså basert på hønsebuljong. Her er en oppskrift:

 • 1,5 liter hjemmelaget thailandsk hønsebuljong
 • 8 skiver galangalrot (blå ingefær)
 • 8 lime-blader, tørkede
 • 2 hele sitrongress-stenger, skåret i 2 cm-biter og banket litt så saften
  kommer frem
 • 4 ss friskpresset sitronsaft
 • 2 ss thailandsk fiskesaus (nam pla)
 • 1 ss chili pasta
 • 15-20 medium store rå tigerrreker (eller scampi), skallet tatt av men halen og siste
  skallledd beholdt på, skåret i ryggen og strengen tatt ut.
 • 10 friske østerssopp skåret i to
 • 2 små friske chili
 • hakket koriander
 1. Kok opp hønsebuljongen, tilsett galangalskiver, lime-blader og sitrongressbiter. Kok noen minutter.
 2. Demp varmen, og ha i sitronsaft, fiskesaus og chilipasta. Rør litt, og la det trekke et minutt.
 3. Ha i reker og sopp, og la det trekke i 3 minutter til, pass på at ikke rekene blir for lenge kokt for da blir de seige.
 4. Ha i chiliskiver/biter.
 5. Smak til om det behøves mer fiskesaus, sitronsaft eller chilipasta, evt. 1 ts sukker eller litt sursøt thailandsk chilisaus
 6. Server med hakket koriander
 7. Fiskebiter evt. blekksprut eller annen blandet sjømat kan man også ha i suppen

Én kommentar

 1. Mmmm :_))) ♥

%d bloggere liker dette: