Solheims bekymring

Miljøvernminister Erik Solheim er skeptisk til de svenske planene om å bygge et kjøpesenter like ved norskegrensen i Hedmark. Det er i grenda Långflon i Torsby kommune at det planlegges et nytt kjøpesenter på 7000 m², med planlagt tilbygg på ytterligere 7000 m².

Målet er naturligvis å kapre kunder fra Hedmark, inkludert Hamar og Elverum. Beliggenheten tilsier at folk i hovedsak må bruke bil for å komme til senteret, skriver Aftenposten og VG.

Solheim:

Her legger svenskene opp til et rent bilbasert senter. Siden det ligger kloss inn til Hedmarksgrensen, kan det utarme handelen i byer og tettsteder i Hedmark fullstendig. Det er ikke bra

Hva om Solheim reflekterer over hvorfor nordmenn vil reise til Sverige for å handle. Det er ingen naturlov, det er politikk, et villet politisk regime for Norge. Det dreier seg om landbruk, tollmurer og avgifter, noe som gjør mange varer spesielt dyre i Norge i forhold til i Sverige.

Hva om Solheim ser på den enorme (milliarder årlig) handelen som skjer bilbasert fra Oslo, Akershus og Østfold mot Svinesund og Töcksfors. Hva er det som gjøre at hedmarkinger og andre innlendinger ikke skal få samme muligheten?

Svenskehandelen kan reduseres til et minimum med enkle politiske virkemidler, for den som tør utfordre landbruket, tollsatsene og avgiftspolitikken. Dette vil gavne miljøet kraftig og redusere unødvendige klimautslipp betydelig. Dessuten vil vi spare en masse tid om vi kunne handle nede i gata, fremfor å kjøre over til nabolandet, for rimelige varer.

Men alt kommer foran den tilstivnede norske landbrukspolitikken. Og Solheim er en hykler, en av de største vi vi har sett. Han har og kjenner løsningen, og kunne ha argumentert for den. Han foretrekker likevel bare sine skylapper, og gråter skammelige krokodilletårer over et nytt «bilbasert senter». I Sverige!

Hurra for hedmarkingene, sier jeg. Men det er synd det er slik fatt i landet, Solheim. Statsråd, du er i regjering og kan gjøre noe med dette, den norske regjering!


Publisert

i

av

Stikkord: