David Sanborn

For de som ikke måtte vært helt klar over det: David Sanborn er en verdenskjent, amerikansk saksofonist som har vunnet seg plass blant tidenes beste, spesielt på sitt slag (altsax), og regnes som den trolig mest innflytelsesrike nålevende saksofonisten, spesielt innen pop, rock, R&B. Det skyldes hans helt eminente, moderne og nyskapende stil hvor han tar “alt” ut av saksofonen, noe du kan høre en smakebit av i klippet nedenfor.

David Sanborn er nå på turne i Norge og søndag førstkommende spiller han med sin trio på Victoria i Oslo. Dit har han med seg “fantomet” Joey DeFrancesco på orgel. Og DeFrancesco er av jazz-magasinet «Down Beat» kåret til årets beste jazz-organist — hvert eneste år siden 2003, i følge Wikipedia.

David Sanborn selv har hatt en helt utrolig karriere. Han har, etter tur, fra 70-tallet, spilt med ingen ringere enn David Bowie, Paul Simon, Elton John, Stevie Wonder, James Taylor, Dizzie Gillespie, Eric Clapton, Miles Davis, Bruce Springsteen, The Rolling Stones og, sist, men ikke minst, med Paul Shaffer på David Lettermans talkshow. Dessuten er Sanborn tildelt ikke mindre enn 6 -seks- «Grammy»-priser.

Men viktigst av alt er at Sanborn kan spille sax så øra dine flagrer, og skjorta av de fleste, selv om han pleier åpne litt «smooth». Det er helt ekstatisk å høre på han fremføringer, og spesielt se og oppleve ham på scenen. Han eier deg. Sees på Victoria, om du liker sax, da.

David Sanborn i aksjon på Montreux Jazzfestival 2006, der jeg var så heldig å få oppleve ham for nå vel 5 år siden.