NRK, OL og Hurtigruta

Neste år skal NRK vise Olympiske sommerleker 2012. Bra. De olympiske leker i 2014 (vinter) og 2016 (sommer) skal derimot vises i TV2.

Jeg sier: Hva så?

Er det ikke greit? NRK har vist OL siden 1960, og det har blitt stadig flere timer. Ok, flertallet av det norske folk ønsker å se OL, og kanskje også et tilnærmet flertall ønsker at det er NRK som viser OL. Dette har jeg all mulig respekt for. Selv ser jeg gjerne på enkelte øvelser under OL, helst uten reklame.

OL er flott, og OL er spesielt flott TV.

Men det er et stort mindretall som ikke bryr seg om OL. Et mindretall, helt greit. Men når OL har vært overført to ganger hvert fjerde år siden 1960, er det da helt urimelig at dette mindretall får «fri» et par år? Og hvorfor anser enkelte OL-entusiaster at de har en slags «rett» til å få OL servert via NRK? NRK skal være for hele folket i Norge. Derfor bør NRK søke vise OL, men ikke slå til for enhver pris.

NRK2s «Hurtigruta» viser at TV kan gå helt andre veier. Slike saktegående programmer kan få stor oppslutning. La slike slippe til.

NRK har blitt en veldig viktig del av den norske kultur. Hva man enn måtte mene om kvalitet, relevans, kringkastingsavgift, finansiering osv. så er NRK helnorsk, med bred oppslutning blant «folk flest». Så vi vil ha NRK, alle tre digitale HDTV-kanalene, og gjerne alle de ti digitale radiokanalene med.

Jeg blir veldig glad i NRK når de viser sånt som «Hurtigruta». Spenstig og vågalt. Man kunne jo gått på trynet og driti seg ut. Men NRK våget.

Den Norske Kirke har vel ca 50-60%, Kongehuset 70-80%, mens NRK har 80-90% oppslutning. Så hva vi enn blir enige eller uenige om NRKs finansiering så bør vi være enige om at NRK bør fortsette omtrent som de gjør, nemlig å skape reklamefrie TV-kanaler og radio, med høy kvalitet og relevans i forhold til det norske folk og norsk kultur. NRK, og våre riksveier og jernbaner, er det egentlige og virkelige «fellesskapet» alle støtter opp om i tanken. Dette fremfor f.eks helsetjenester, som er rettet mot enkeltpersoners velvære. Her vil mange være uenig i dette med helsevesenet, men de fleste vil være med på at NRK i alle fall er noe vi har felles, og som vi vil ha mer av for fremtiden. Også «Nytt på Nytt» – som jeg ikke kan overleve en høst eller vår uten.

Gratulerer til NRK med vellykket satsning. Dere våget og vant nærmest alle norske hjerter rundt dette. Vi er litt stolt av Norge, og mer stolt etter dette. Ikke sant?


Publisert

i

,

av

Stikkord: