Hvil i fred, Windows XP

xpWindows XP er nå død og begravet. Den aller siste oppdateringen til Windows XP har kommet, og heretter er det gamle operativsystemet ikke lenger støttet. Hvis det fusker, hvis det blir angrepet og kompromittert, hacket, spesielt over internett, så kan du ikke lenger holde Microsoft ansvarlig, søke brukerstøtte der eller forvente en rettelse eller oppdatering.

Så hvis du fortsatt bruker det er det på eget ansvar. Og ikke bare det, du utsetter alle dine medmennesker på nettet for fare og alvorlige trusler, fordi din maskin lett kan bli en “zombie”, helt uten at du begriper hva den holder på med på nettet. Bruker du Windows XP er på nettet heretter er du en slags internetts “fyllekjører” og burde straffes deretter med klekkelig bøter for den potensielle skade du utsetter alle andre for.

Men Windows XP var Microsofts aller beste Windows noensinne, og det gjelder i historisk perspektiv til denne dag. I sin tid var det totalt dominerende, om ikke det beste.

Det Windows XP faktisk gjorde var å bringe Windows NT-teknologien til “folket”, til den personlige brukeren. Der Windows 3, -95 og -98 var avanserte applikasjoner basert på DOS, noen kvasi-operativsystemer, var Windows NT i sin tid et ordentlig, fullblods operativsystem i sin egen rett. Windows XP var rett og slett oppfølgeren til NT, tilrettelagt for vanlige brukere og kraftig modernisert etter datidens krav. En milepæl og en gigantisk suksess. Vanlige brukere fikk et voksent operativsystem til sine PC-er, med dengang, relativt god sikkerhet og enormt forbedret stabilitet. Slutt på daglige restarter. En Windows XP-maskin kunne gå i ukevis uten restart, noe som til da var uhørt for en alminnelig Windows-bruker.

Siden har vi fått Windows Vista, Windows 7 og Windows 8, alle basert på samme kjerneteknologi, men kraftig utviklet og modernisert. Vista ble ikke den store suksessen, men ble en forløper for Windows 7 som ennå er meget populært og akseptert. Windows 8 sliter ennå noe med aksepten, mye på grunn av “Modern UI” og at det er et uvant ekstra lag på toppen av tradisjonell Windows basert på “skrivebordet”, med “desktop”-applikasjoner i skalerbare vinduer (ekte Windows).

Så Microsoft, den stor stygge, som har gjort mye galt og satt IT generelt årevis tilbake med teknisk sett dårlige løsninger for forbrukerne, gjorde en skikkelig fulltreffer med XP, tross alt. XP kombinerte tiltalende utseende og fascinerende brukeropplevelse med noe som var teknisk ok bunn, i sin tid, i det minste.

Men Windows XP er virkelig helt udatert og farlig å bruke nå i 2014. Installer for all del straks en oppgradering til nyere Windows, eller bytt til ny maskin med operativsystem ferdig installert der bare din egen konfigurasjon mangler. Kanskje trenger du ikke engang Windows og tradisjonell PC. Du kan bruke Android (mobiler og nettbrett), iOS (mobiler og nettbrett), Google Chrome OS (“netbooks”), MacOS eller en Linux-variant med Windows-liknende grensesnitt.

Så hvil i fred, gode, gamle XP. Vi elsket deg høyt, men det er over nå, for godt. “I used to love her a lot”, som Johnny Cash sang.