Foto: Lizas matverden

Makrell — perfekt

Foto: Lizas matverden
Foto: Lizas matverden

Først går man til anskaffelse av noen fine, ikke for store, makrellfisker en dag i juni, helst med pent vær. Pinsen har alltid pent vær. Er du makrellelsker tar du rikelig, kanskje 5-600 g ferdig sløyet, hode og haleløs fisk pr voksen person. Ja, det er mye, men så er det fest også.

Så må man ha med pene poteter, nye eller mandel, frisk rømme og et par slangeagurker, gjerne 3/4 agurklengder pr voksen agurksalatelskende voksen. Husk også ditt favorittøl. Mitt tips: IPA.

Begynn med å forberede agurksalaten, for den må «marineres», dvs myknes. Kutt dem i løvtynne skiver med f.eks en ostehøvel og lag rikelig. Hell over mettet saltlake (!) og la stå en halvtime til de er like myke som om de var kokt. Det skal være mer væske etter lakingen enn før.

Rens og vask fisken godt, stek den først litt i panne, deretter i ovnen, hele. Skinnet skal helst være lett sprøtt.

Kok potetene (hele med skall, selvfølgelig), skyll agurkskivene godt til alt salt er borte. Miks litt dressing av eddik, sukker/søtstoff og vann, ikke for surt, ikke for søtt.

Server varme fisker med litt stekesjy, poteter, rømme og din egen friske, bløte agurksalat, ute i solen og nyt med f.eks et glass frisk, kjellerkald variant av Pale Ale, gjerne IPA.

Da har du en perfekt sommerkveld, og kan gumle deg stappmett uten å sovne eller få forstoppelse. Men et lite fiskerap kan du unne deg, etter maten. Du har jo ennå en slurk øl igjen.

Skrevet av

Knut Sparhell

IT-ingeniør, Nytt Nettsted