Stenhogger’n i Brottet

Østfold og Bohuslän, særlig områdene rundt Iddefjorden har en steinhuggerhistorie. I distriktet finnes mengder av utmerket granitt, noe også billedhugger Vigeland visste da han bestilte stein, spesielt til sin berømte Monolitten, fra Iddefjorden. Men stein ble for eksempel brukt il bugninger, bruer, kantstein og brostein i byene. Stein var moderne, og ga inntrykk av velstand. Derfor vokste det tidlig frem en rekke steinbrudd her, blant annet på Hvaler. Med steinbruddene kom steinhoggerne, som en del av den sterkt voksende arbeiderklassen i forrige århundre.

For å levendegjøre denne historien kom noen på den originale ide å lage en amfiscene i et gammelt steinbrudd på Spærøy i Hvaler. Dernest fikk man skrevet et teaterstykke. Bådet scenen Brottet og stykket Stenhogger’n hadde premieråpning nå i sommer. Så langt har det vært en knallsuksess med utsolgte forestillinger og ekstraforestillinger.

Derfor måtte vi jo ut for å se dette, både Kirsti, Oda, Solveig og meg, og vi fikk billetter til å går kveld. Brottet er altså en helt unik utescene, ja, det finnes vel knapt maken. Nærmeste må være Moster Amfi på Bømlo. Alt er i stein, fra scene og «veggene» til benkene, ja, for det er altså et gammelt steinbrudd. Utrolig stilig. For orden skyld: Du få låne sitteunderlag, så steinblokkene er ingen trusel mot de bakre deler.

Forestillingen startet så sent som kl 22, visstnok for å få glede av lyseffektene nå i sommernatten. Lurt. Vi fik videre se et teater, musikk- og syngespill, altså en lett blanding. Det var både noe alvor, drama, historie, men også en mengde morsomme scener og parodier på typer fra lokalmiljøet. Skuespillerne var en blanding av profesjonelle og amatører, men med solide Kalle Øby i sentrum.

Nå var neppe manus nevneverdig godt eller tydelig, så som drama var det en tynn suppe. Men som total forestiling var det artig, sjarmerende og solid. Så kommer hele stemningen rundt det. For det er den som er viktig her. For den som f.esk har lyst til å ta med kjæresten på noe både romantisk og originalt, så er jo dette et funn, og da snakker jeg altså om rammen rundt.

Nå er det vel ikke flere forestillinger for i år, men dette Brottet kommer garantert til å bli brukt, og jeg tipper arrangører vil stå i kø. Jeg kunne tenkt meg konserter her, ja jeg er hundre prosent sikker på at vi vil se konserter her. Bjørn Eidsvåg, for eksempel, han hadde passet utmerket inn. Ellers er det god plass til store orkestre, og for en akustikk! Knapt noen utescene har vel maken.

Jeg spår at om få år er Brottet en berømt intimscene, en av landets fineste. Fra før av har Østfold Teglhuset i Fredikstad og Trouville på Hankø. I Vestfold vet jeg om Gamle Ormelet som en flott og intim scene med miljø. Men det blir noe helt eget med utescener om sommeren, slik som Trouville og Brottet.

Når også mine blaserte døtre (13 og 16) syntes dette var «sjempebra», så tror jeg noen har lagt gullegget her.

Brottet ligger altså på Spjærøy, øya etter Vesterøy, men før Asmaløy, langs rv 108. Ta av der det står Kystmuseet. Gled deg!

Artikler i Fredriksstad Blad

Eimund Sand om Brottet

Bilder fra Fredriksstad Blad


Publisert

i

,

av

Stikkord: