Anastasia Jerusalem?

En kvinne med ukjent identitet er fengslet i Bergen. Hun kaller seg i følge Bergensavisen Anastasia Jerusalem. Hun hevder videre at hun har fått et kall om å hjelpe mennesker og ønsker at folk skal være gode mot hverandre og skape rettferdige samfunnssystemer.

I følge politiet skal hu ha oppholdet seg i Bergen noen uker, og før det i Oslo noen måneder.

I Norge fengsler vi folk før de får gjort noe galt, for sikkerhets skyld. I alle fall hvis de er utlendinger og uten pass. Det er til å bli kvalm av. Joda, hun har ikke lovlig opphold, og det er “noe galt”, men likevel. Det er tusenvis uten lovlig opphold. Det er tydelligvis ingen prioritert oppgave å oppspore og fengsle dem. Det hadde det vært noe større grunn til, da man de fleste på antas å ha blitt utvist. Men denne “Anastasia” er ikke utvist, har ikke gjort noe kriminelt, vil bare spre “godhet”, er lettere forvirret, fått husly av venner hun har skaffet seg her, vil bare bli behandlet pent, hun fengsles altså. Tilmed uten å protestere.

Nok om akkurat det. Men dette er litt interessant på flere måter.

Den mest kjente Anastasia er trolig Anastasia Nikolaevna Romanova, den siste tsarens yngste datter, som angivelig skal ha blitt skutt av bolsjevikene i Jekatrinburg i 1918. Men som kanskje mirakluøst overlevde og flyktet til Tyskland, og senere bosatte seg i USA. Som kanskje var Anna Anderson, slik Anna Anderson hevdet til sin død. Et problem er at det visstnok er flere titalls kvinner som opp gjennom forrige århundre har hevdet å være storhertuginne Anastasia.

Den eldste Anastasia var vel Anastasia av Roma, en kristen som ble forfulgt og torturert i 257. Og vi har litt senere Anastasia av Sirmium som også lede en forferdelig skjebne. Begge har visst gitt opphav til legenden om Sankt Anastasia, som den dag i dag markeres av den katolske kirke.

Så har det altså dukket opp en ny Anastasia med noe ukjent opphav, visstnok palestinsk prinsesse, men som snakker spansk og engelsk, vil redde sivilisasjonen, i Bergen i 2006, av alle steder og tider. Hun kan jo være bedrager, sprøyte gal eller hva kan men egentlig vite? Men hun kan også snakke sant og ha lettere hukommelsestap, mer eller mindre beleilig. Skruller har vi sett før, i alle fall.

Men dette med Palestina og Anstasia, som betyr “oppstandelsen”, er jo litt interessant, rett og slett. Det finnes faktisk en basilika i Jerusalem eller deromkring som kalles Anastasis. Eller noe med det i.

Men så kommer godbiten, for den som har lest helt hit: Det finnes en blogger som kaller seg Palestinian Princess. Ikke noe spesielt med det, kanskje. Mange jenter på nettet kaller seg gjerne noe småfint i den retning, en lady eller hertuginnen av noe. Men det spennende er at prinsessen er forduftet fra bloggen sin i flere måneder, etter at hun var en tur i New York for å besøke slektninger og, som hun skrev, gruet seg til å reise tilbake til Vestbredden under de rådende krigsforholdene. Ex-bloggeren oppgir å være palestinsk kristen og 26 år, “Anastasia Jerusalem” visstnok i alderen 25-35.

Okay, litt søkt. Kvinnen, som har lagt ut en rekke bilder av seg, er meget nydelig av utseende, slående vakker. Men selv vakre mennesker kan jo også tørne litt, spesielt i kontrasten mellom livet i New York og på Vestbredden, kanskje. Hennes far døde nylig, og det var visst derfor hun måtte avbryte studier i USA og dra til farens hjemsted de palestinske områdene.

Men det er litt til. Hvis du leter godt i kommentarene finner du at hun ble direkte invitert til heller å komme og bosette seg, ikke bare i Norge, med til nettopp vakre Vestlandet med så mange bra mennesker. Her er det jo da på tide med et aldri så lite hmm.

Faktum er, som du kan se, at det ikke har vært postinger på bloggen siden i juli, og at hun planla å returnere fra USA i august. Rett nok er det en innlogging på MySpace.com 10. oktober, men det sier jo ikke noe om hvor hun befinner seg. Senest for et par dager siden overnattet “Anastasia Jerusalem” hos mer eller mindre tilfeldige venner i Bergen, for noen uker siden i Oslo.

Men palestinske Lucy Widaad (to fornavn, etternavn ukjent) dukker nok snart opp igjen, og “Anastasia fra Palestina” er en spansk, forvirret 35-åring, vil det vise seg. Antakelig. Dessuten stemmer ikke fødselsdatoen med det astrologiske stjernetegnet Steinbukken, om hun/de har oppgitt riktig på det punkt.


Publisert

i

, ,

av

Stikkord:

Kommentarer

5 kommentarer til “Anastasia Jerusalem?”

 1. Knut Sparhell avatar

  Men 15. november skrev Lucy Widaad aka Palestinian Princess ” I’m Back People!”.

 2. Roy Olsen avatar
  Roy Olsen

  Og 6. desember offentligjorde Hordaland politidisktrikt bilder av Anastasia Jerusalem, som ikke har nevneverdige likheter til Palestinian Princess.

  Jeg synes det er trist at damen er fengslet i mangel av annet tilbud, og at dette sier mye om vårt moderne samfunn. På den annen side skulle det jo være muligheter for at hun finner mange å ta seg av i det lokale kretsfengselet.

 3. karlos avatar

  Habra que saber si su acento es castellano o español de Iberoamérica
  http://www.20minutos.es/noticia/180141/0/anastasia/jerusalen/noruega/

 4. Al Altman avatar
  Al Altman

  Jeg meldte fra til politiet om at jeg er 99.9% sikker på at dette er en kvinne jeg så i Haifa (Israel) i 1996. Var vitne til at hun ble stoppet i tollen og sendt tilbake med samme båt jeg reiste med til Athen.

  Snakket med en toller som lo av damen og fortalte at de nå og da stoppet folk som led av Jerusalem Syndrome, og sendte dem rett i retur.

  Har ikke hørt noe fra politiet i Hordaland, men men

 5. Knut Sparhell avatar

  Det var interessant. Les om Jerusalemsyndromet og dessuten er Oppstandelseskirken nevnt. Og anastasia betyr altså oppstandelse.

%d bloggere liker dette: