Massegrav med avlivede funksjonshemmede

På en kirkegård i landsbyen Menden Barge i Tyskland er det nylig funnet en massegrav med skjeletter av 51 barn og voksne. Den stammer trolig fra nazitidens systematiske drap på egne borgere. De foreløpige undersøkelsene tyder på at flere av barna var funksjonshemmede, kanskje alle.

Ble de i sin tid transportert dit fra et «avviker-sykehus» i nærheten? Der drev nemlig naziprogrammet Aksjon T-4 en eutansi-anstalt. T-4 var oppkalt etter Tiergartenstrasse 4 i Berlin, adressen drapene ble ledet fra. Og lederen for utryddelsesprogrammet var ingen ringere enn Hitlers egen lege, Dr. Karl Brandt.

Det var den lokale kirkehistorikeren som fattet interesse for saken da han i 2000 overhørte en uttalelse fra en eldre kvinne. 200 lik fra en nærliggende utryddelsesanstalt, kalt «sykehus», skal ha blitt fraktet dit og begravet uten kister.

Nazistene hadde et utryddelsesprogram for alle «elementer» de mente levde et uverdig liv, så som funksjonshemmede, mentalt lidende, psykisk utviklingshemmde, demente og andre med arvelige sykdommer. Disse ble samlet opp fra ulike institusjoner og sendt til spesielle dødsanstalter eller endestasjoner. Den minst kjente av disse var Hadamar Sykehus nord for Frankfurt.

Gassing av funksjonshemmde og syke

«Pasientene» ble utstyrt med falske diagnoser, tatt livet av og falske dødsattester utskrevet. I mange tilfeller ble kroppsdelene så sendt til forskningsinsitusjoner omkring i Tyskland, i andre tilfeller kremert eller lagt i massegrav. Drapsmetodene ble stadig utviklet og startet med giftsprøyter, men man kom senere frem til at gassing var mest hensiktsmessig. Resulatene fra «forskningen» ble senere tatt i bruk i enda større skala, da jødeutryddelsen skulle intensiveres.

Eutanasi-programmet ble stanset i 1941, etter at 70.000 var tatt av dage, både etter protester og fordi gasskammerekspertene da skulle sendes til Polen for å prioritere jødeutryddelse. Ingen protesterte mot det groteske og uhyrlige. Klagene kom blant annet fra pleiere som mistet jobben fordi de ikke lenger hadde pasienter. Eutanasien ble imidertid gjenopptatt et år senere og nye titusener avlivet.

Gåten i Menden Barge

Hva som egenlig har skjedd i Menden Barge, og hvorfor graven ikke tidligere har vært kjent, kan ingen gi svar på nå.

– Det vanlige er nok at de blant lokalbefolkningen som har visst noe, først har fortrengt det, siden glemt det, forteller lokalhistoriker Theo Ostermann til West-Deutsche Rundfunk.

Undersøkelsene ledes av tysk politi og påtalemyndighet, og letingen etter massegraven har pågått siden 2003.

Om Eutansiprogrammet ved Unites States Holocauts Memorial Museum.

Skrevet for Borgerjournalistene.

Publisert

i

,

av

Stikkord: