Fredrikstad i medvind!

Radisson SAS Fredrikstad

Fredrikstad er Østfolds største by og et vanvittig godt sted å bo! Fredrikstad er på ett vis, som alle norske byer, en lett forvokst småby, et veikryss med nærliggende rimelig utviklede boligstrøk og senere fullendte forsteder. Kan det se ut som her også, men ikke helt. Som en del norske byer av betydning har den en historie og et historisk sentrum. Oslo har sitt Gamlebyen, Bergen og Stavanger sin Bryggen og Vågen, samt “Gamle Bergen” og “Gamle Stavanger”. Trondheim har sin midtby og Nidelven, og Tønsberg er “Tunsberg”. En del norske byer har altså en eldgammel urban historie, noe som gjør dem til så mye mer enn forvokste veikryss som fikk bensinstasjon på 50-tallet og rundkjøring på 90-tallet.


Fredrikstad har Gamle Fredrikstad, en unik kvadratur som også er en festning. Første gangen jeg så Gamlebyen, i 1999, fikk jeg rent hakaslepp. Så slikt finnes i Norge? Dette er en severdighet på linje med Nærøyfjorden og Lofoten! Dette er dessuten kulturhistorie og ikke “bare” noe naturen har skapt.

Fredrikstad har nærhet. Fredrikstad er nær havet, kysten, Onsøy, Hvaler, Bohuslän. Fredrikstad har nærhet til Sverige og EU, et Sverige som fremstår som et shoppingparadis. Sommerbyen Strömstad er en naboby vi nordmenns elsker å besøke, per båt eller bil. Göteborg er for eksempel bare 2,5 time nedenfor her, med alt den sjarmerende byen har å by på, inklusive Liseberg. Det er ikke “harry” å kjøre til Svinesund eller Nordby for å handle for folk fra Østfold, det er en selvfølge. Det er nærmest noe dagligdags, eller i alle fall ukentlig. Og det er ren fornuft.

Fredrikstad er også nær Oslo, for den som er avhengig av hovedstaden og dens store befolkning, storbyen der omkring 20% av alle nordmenn bor. For toget tar en time omtrent, og bilturen likeså. En oslotur er mest som T-banen til by’n, slik oslofolk selv folk er vant med. Mange tar turen daglig, og den er behagelig, ja, NSBs paraderute og stolthet.

Fredrikstad er fotballby, men har inntil i fjor hatt en heller antikvarisk og nedslitt gammel stadion. Fredrikstad har dessuten aldri vært noen hotellby i forhold til størrelsen. Stavanger har for eksempel trolig hatt 10 ganger så mange hotellrom som Fredrikstad, inntil nå. Østfold har ingen flyplass. Østfold har elendige, eller “sjarmerende” veier, og også E6, Norges hovedinnfartsåre fra Europa, har vært helt pinlig underdimensjonert, lenge.

Men nå skjer det store ting her!

* Fredrikstad har i noen år nå hatt et av landets mest moderne kinoanlegg
* E6 er ferdig som motorvei helt til Solli (grense Sarpsborg) og dit tar det en en snau time å kjøre fra Oslo (og E6 blir ferdig motorvei helt til Strömstad neste år)
* Moss Lufthavn åpner i oktober i år, noen kilometer nord for byen. Den kunne like gjerne vært kalt Fredrikstad Lufthavn, Rygge. Det blir kun 20 minutter reisetid herfra.
* Nye Fredrikstad Stadion, Norges første og eneste “postmodernistiske” stadionanlegg åpner nå i april. FFK er fjorårets Norgesmestre i fotball og spiller i Tippeligaen med alt det fører med seg av attraktive toppkamper.
* Radisson SAS har åpnet Nord-Europas flotteste mest moderne SAS-hotell midt i byen (se nedendfor).
* Fredrikstad får sitt svar på Oslos “Rockefeller” med den nye kulturscenen “Blå Grotte”, og biscenen “Speilet”, 24. april. Begge salene er tidligere kinosaler.
* Til sommeren er “Føling i Fjæra”-festivalen tilbake, Norges udiskutabelt kuleste festival uti havgapet her.

Fredrikstad, som tidligere stort sett bare har hatt det gørrkjedelige og stygge lappverket Hotell City å vise til i hotellsammenheng, har nå fått et av de meste spennende hotellene i landet, eller, ja, Nord-Europa. Hotellet er en estetisk nytelse av de sjeldne, også etter min egen vurdering etter en omvisning, et herlig sted å gå ut, et sted å bo, et sted å møtes. Byens nye stolthet, og jeg er rent stolt over at vi har et så flott hotell her nå, der det ikke er spart på noe hva gjelder utsmykning og generøs arkitektur. Et studium verdt, for den som vil skape et hotell man kan beundre og der man også kan føle seg hjemme. Norges lengste peis (gasspeis) er f.eks en del av baren, og det er stil, og atter stil, overalt. Hotellet oser av “her-vil-jeg-være”, feste, slappe av, sove og konferere. Se bildene med lenke nedenfor.

Her, i Fredrikstad er nemlig det gode liv du søker, her skapes, her leves og nytes, her er impulser for enhver, men her er også enormt mye ugjort som bare venter på sin ildsjel. Oslo er da, i forhold, egentlig Norges “ekstreme sentrum” med sitt mylder, sin trengsel, sin mektighet, sitt prisnivå og sin og smule upersonlighet? Og fordi: Her er og blir det liv og røre! Hit kan du be dine gjester og stolt vise frem byen og fortelle at du har valgt å leve her.

Mine egne bilder fra hotellet (Nokia 6288).

Fredriksstad Blads hotellbilder I Fredriksstad Blads hotellbilder II.

Her blir dessuten ingen kalt eller uglesett som vestlendinger/østlendinger, nordlendinger/søringer, bortskjemt vestkantramp/østkantrotte, bønder, svensker eller utlendinger. Det finnes ikke noe farligere enn det Glomma representerer.

Som jeg har skrevet en gang før i verden: Fredrikstad er Norges mest romslige by. Kom, ta et par “hallitrær” med oss på Bryggepromenaden. Resten år’nær sæ. D’ærnt’e så nøye, se.


Publisert

i

av

Stikkord: