Klarer du deg uten TV?

Denne artikkelen gjelder Østfold, med unntak av noen få som ser TV via en omformer i Ørje. Jeg skal forsøke være rent informativ. Budskapet er: Det er mulig du ikke kan se TV i kveld!

Hvis du mottar TV-signalene på en av følgende måter er du ikke berørt og trenger ikke lese dette:

  • Via kabel-TV, f.eks Get
  • Via satelitt/parabolantenne, f.eks Canal Digital eller ViaSat
  • Via Internett/bredbånd (de færreste)
  • Via enkel antenne og alt har digitalboks (som meg)

Tilhører du ikke de ovennevnte, men mottar signaler via en antenne direkte til TV-apparatet, så er du berørt og ille ute. Har du ikke anskaffet digitaldekoder og bor i Østfold eller omegn (deler av Vestfold, Follo, Norra Bohuslän) så er det svart skjerm! Nix TV, heller ikke NRK1. Fremtiden har innhentet deg, du er akterutseilt. Men det er noen timer igjen til å skaffe seg boksen og koble den mellom antenna og TV-apparatet.

Det er ulike alternativer for digital TV. Nesten alle i Østfold kan motta signaler via en vanlig antenne, gjennom det såkalte bakkenettet. For det trådløse bakkenettet består, slik det ble utbygget på 1960-tallet, men med den endring at det nå kun er digitalt. Andre alternativer er kabel, om et kabel-TV-selskap har bygget ut sitt nett i ditt boligområde. Tredje alternativ er parabolantenne. Du kan forhøre deg hos en elektroforhandler i ditt område. De vil ha peiling. Fjerde alternativ er Internett/bredbånd. Det vil jeg ikke berøre her, da det er noe mer krevende.

Hvis du alt har antenne mot det analoge bakkenettet som nå slukkes så er trolig det enkleste alternativet å fortsette med det. Kjøp da en digitalboks. Det er selskapet Norsk Televisjon som står for TV-distribusjonen gjennom det trådløse bakkenettet. Nei, det er ikke Riks-TV! Riks-TV er et selskap for formidling av betalings-TV, gjennom kanalpakker. NRK er ikke en del av Riks-TV. NRK er “gratis” (bortsett fra kjøp av dekoder), dvs. betalt gjennom Kringastingsavgiften (såkalt “NRK-lisens”), enten du betaler denne eller ikke. Det koster ikke et øre mer å motta alle NRKs tre TV-kanaler, pluss digitale radiokanaler, via Norsk Televisjon. Gjentar: NRK skal være og er faktisk gratis å motta, bortsett fra den nevnte årsavgiften på TV-apparater generelt. Så kal du se TV lovlig i det hele tatt, så er NRK et gratis offentlig ekstratilbud, for deg som har digitalboks.

Hva med TV2?

TV2 er kommersiell, men gratis ut 2009, i alle fall. Likevel må du via et Riks-TV-abonnement for å få TV2s hovedkanal gratis. Da får du et kort til å stikke inn i digitalboksen, samt trolig et svare mas fra Riks-TV om å abonnere på betalingskanaler.

Riks-TV er altså et kanaltilbud gjennom det trådløse, digitale bakkenettet. Har du antenne, og har mottatt analoge signaler ok, så kan du motta hele pakken fra Riks-TV via samme. Dette er en revolusjon for deg som kun er vant til analog TV via trådløst bakkenett! Mange kanaler, utrolig bra kvalitet! Det er også den billigste kanalpakken. Likevel er det det dårligste kanaltilbudet, sammenliknet med alternativene via kabel eller satellitt/parabol.

  • Fornøyd med tre NRK-kanaler? Kjøp digitalboks
  • Fornøyd med tre NRK-kanaler pluss TV2 inntil videre? Kjøp digitalboks og be om TV2-kort
  • Fornøyd med alle norske TV-kanaler (TV2 Zebra+Nyheter, ViaSat TV3+4, TV Norge+FEM, samt en del glimrende spesialkanaler for barn, natur, reise, nyheter, musikk osv)? Abonner på Riks-TV, med digitalboks/dekoder og TV-kort
  • Har du flere ønsker, sjekk muligheten for kabel-TV eller kjøp en satellitt-pakke.

Sveriges Televisjon?

Sveriges Televisjons to ukommersielle TV-kanaler får du via din dekoder for bakkenettet dersom du kan motta signalene direkte fra en svensk TV-sender. Ellers må du skaffe deg Get (kabel), Canal Digital eller ViaSat (parabol). Riks-TV formidler ikke Sveriges Televisjon, men antenna di kan likevel motta disse om du tidligere har mottatt dem analogt.

Spesiell digital antenne?

Det er ikke noe som heter digital antenne. En antenne er en antenne. Den mottar digitale signaler like bra som analoge, ofte bedre. Problemet kan være at hvis du i dag har svært dårlige analoge signaler, med mye snø, så kan du mest trolig ikke motta digitale signaler i det hele tatt. Det er enten eller, aldri noe midt mellom, med digitale signaler. Hvis du har en innendørs antenne og hatt dårlig bilde, typisk hyttesituasjon, så bør du tenke på en utendørs antenne til noen hundrelapper og litt kabling.

Norsk Televisjon – teknisk (gir deg NRK ukryptert og Riks-TV kryptert, mot innstikkskort)

Bor du ikke i Østfold? Dette er likevel relevant. Oslo og Akershus slukker snart, så følger resten av landet i løpet av året. Venter du med å bestemme din digitale TV-verden så skaffer du deg trolig problemer og hastverk. Nei, det er/blir IKKE mulig bare fortsette med NRK som før, for deg som ikke er så opptatt av alskens kommersielle TV-kanaler. Noen tror det, så derfor denne presisering. For enkelte etternølende østfoldinger er dagen i dag et sannhetens øyeblikk. Din tur kommer.

Eller du klarer deg helt uten TV fra idag av?

Relatert innlegg