Giardini di Kolymbetra


Bildene er fra Kolymbetra-hagen i Templenes Dal utenfor Agrigento på Sicilia. Jeg bruker Kolymbetra (fra gresk) denne gang til å fortelle litt om Sicilia. Jeg fatter nemlig ikke hvorfor så mange nordmenn reiser i charterflokk til Gran Canaria for å ri på daffe turistkameler i gåsegang når man kan få så mye inntrykk av natur, historie og kultur som på Sicilia. Varmt er det også, fra tidlig vår i april til høsten i oktober. Ta alltid med badetøy.

Jeg besøkte Templenes Dal i oktober 2008, på min store og uforglemmelige Sicilia-rundreise, alene med leiebil. Templenes Dal er en av Sicilias vakreste turistattraksjoner og et autentisk arkeologisk museum. Det største tempelet er fra ca 400 år f.Kr og datidens Taj Mahal.

Sicilia kryr av eksotiske middelalderske småbyer hvor man straks får lyst til å bosette seg i når man besøker dem. De fleste ligger på fjelltopper med utsikt over kulturlandskapet. De større byene ligger langs kysten, men få av dem er interessante. Sicilia har en befolkning omtrent så stor som i Norge, men arealet er bare halvparten av Finnmarks.

Vil du til den ultimate fjelltopp-småbyen skal to finne frem til Castelmola, mellom Catania og Messina, like ovenfor berømte Taormina.

Sicilia kan også by på en gigantisk vulkan (fjelltopp, naturpark) som heter Etna, og som er over 3000 meter høy. Er du der oppe i klarvær må det være en av verdens beste utsikter, for man ser halve Middelhavet. Dessuten er det et utrolig “månelandskap” der opp med all lavaen. Kan jordkloden vår by på noe mer spektakulært enn en aktiv vulkan? Jeg skulle gitt mye for å fått se et utbrudd på passe trygt nært hold. Etna har nesten årlige, mindre utbrudd! Dessuten er fjellet Etna så gigantisk, der det stiger opp av havet, at det er en fascinerende opplevelse å se fjellet nedenfra, på passe avstand, f.eks fra en odde sydvest for glitrende Catania.

Eller hva med å finne fram til den mellomstore innlandsbyen Corleone med skikkelig sus av mafia, eller? Jeg kan forsikre at Corleone er skikkelig søvnig og meget fredelig by. Gå en tur i gatene og ta en kaffe. Eller ta turen opp til Salemi der du visstnok ennå kan kjøpe et jordskjelvrammet hus for én euro, om du setter det i stand.

Du har ikke utforsket fascinerende flotte Italia for alvor før du også har besøkt Sicilia. Sicilia har alt det resten av Italia ellers har, pluss masse, masse mer og enda mer “typisk italiensk” eller “middelhavsk” miljø og kultur. En perfekt øy for oppdagelsesferd med (leie)bil. Øya er stor, så man har ikke alltid følelse av å være på en øy, omtrent som når man reiser rundt Storbritannia.

Tips: Ryanair flyr deg (fra Sandefjord Torp) til Trapani/Marsala på vestkysten nesten gratis om du kan klare deg uten stor koffert. Og kofferten din koster et par hundre kroner å ta med. Leiebil, hotell og mat kan gjøres ganske rimelig på Sicilia, nesten for det det koster å bo hjemme og ta bilturer i nærmiljøet.


Publisert

i

, ,

av

Stikkord: