Sluppet: 2011-07-04 22:05
Fokus: Raskere og lettere
Her er de viktigste endringene:
Nye krav
Hvis du kjører din WordPress på PHP versjon 4.x eller bruker MySQL versjon 4.x så kan du ikke oppgradere. Om så er tilfelle kan du ganske sikkert enkelt få bruke PHP 5.2.4 eller nyere, samt MySQL 5.0 eller nyere, ved bare å undersøke dette med din leverandør (ditt web-hotell). Ordne dette før du oppgraderer. Ingen moderne og seriøse web-hotell, eller andre leverandører av PHP+MySQL for nettsteder/webapplikasjoner, tilbyr ikke dette i dag. I motsatt fall, bytt straks til en annen leverandør! Er du usikker på hva som ligger «under» din installasjon, installer da innstikket WP-ServerInfo og sjekk.
Distraksjonsfri skriving
Fullskjerm-editoren, den som hentes opp med fullskjerm-knappen i editoren (tidligere fantes den kun i visuell modus, nå både i visuell og HTML-modus), er totalt omarbeidet til kun å vise det du skriver med sort skrift på helhvit bakgrunn. Først når du beveger musepekeren dukker visse nødvendige knapper opp (lagre, sett inn lenke, bilde osv). Dermed kan man konsentrere seg om innholdet mens man skriver, uten forstyrrelser. Ofte er det slik for meg, at mens jeg skriver, så begynner jeg å lure på hvilken kategori og hvilke stikkord innlegget skal ha, om det kanskje bør stenges for kommentarer osv. Eller hva betyr den knappen «oppslag» der oppe, egentlig? Dette fordi disse «metaboksene» og knappene ligger der og liksom venter på å bli brukt eller utforsket. Da kommer jeg helt ut av tankerekken omkring hva jeg egentlig skulle skrive. Så dette er virkelig en kjærkommen forbedring og mulighet.
Nytt standardtema
Det nye temaet heter «Twenty Eleven». Det har et digert toppbilde (valgfritt), er lyst og lett, samt støtter mange av de nyeste funksjonene i WordPress’ indre. Det er også meget enkelt å kopiere for å bruke som mal til andre tema, eller rett og slett å lage et undertema til det. Å lage et undertema er som før så enkelt som å laste opp (minst) én fil kalt style.css
, til en ny mappe man oppretter under wp-content/themes
med FTP:
/*
Theme Name: Mitt Twenty Eleven
Description: Egendefinert undertema av Twenty Eleven laget for denne bloggen
Author: Ditt Navn (frivillig linje)
Template: twentyeleven
Version: 1.0 (frivillig info)
*/
@import url('../twentyeleven/style.css');
/* Dine egne stiler kommer herunder*/
Den neste filen du kan opprette heter functions.php
. Til den oppretter du, eller kopierer fra modertemaet, funksjoner <?php function funksjonsnavn { .. }?>
etter tur og gjør dine endringer i hver enkelt. Dette krever dog programmeringskompetanse i PHP, og feil vil kunne være fatale. style.css
krever imidlertid kun CSS-kompetanse så feil der vil ikke «krasje» nettstedet ditt.
Denne bloggen bruker ennå temaet Twenty Ten. Her kan du se min test-blogg med temaet Twenty Eleven.
Administrasjonsområdet (wp-admin
) er pusset opp stilmessig og menyen er gjort noe mer logisk
Det er blitt tydeligere hvor i menysystemet den siden du ser befinner seg i menysystemet. Første undermenypunkt starter nå med «Alle …» i stedet for bare en kopi av hovedmenypunktet. Verktøylinjen for administrasjon er forbedret og fått utvidet sin rolle. Alle bør ha den påslått, både på forsiden og på «baksiden» (admin-området). Dette skrur man på fra egen brukerprofil.
Partiell oppgradering
Når WordPress heretter oppgraderes (automatisk) vil kun de filer som er endret, i forhold til den versjon man har, bli oppdatert, altså faktisk bli lastet ned og overskrevet. Heller ikke de inkluderte innstikkene ‘Akismet’ og ‘Hello Dolly’, eller temaene ‘Twenty Ten’ og ‘Twenty Eleven’, blir oppdatert sammen med WordPress-kjernen (slik var det før). Disse utvidelsene vil heretter kun bli oppdatert når det foreligger nye versjoner av dem, akkurat som med andre innstikk og tema. Dette vil samlet gjøre små-oppgraderingene av WordPress (f.eks 3.2 til 3.2.1, når den kommer) mye raskere og lettere.
Intern lenking
I WordPress 3.1 kom muligheten for enkel intern lenking (til andre innlegg på samme nettsted). Dette var begrenset til den visuelle editoren. I 3.2 er dette også tilgjengelig fra HTML-modus.
Tips: Noen tror at HTML-editoren betyr at man selv må skrive HTML-tagger for å skrive et innlegg eller legge inn et bilde. De er en misforståelse. Det er egentlig en ren tekst-editor hvor man kan bruke HTML om man ønsker det og behersker det. I den visuelle editoren kan man nemlig ikke bruke HTML selv om man vet eksakt hva man vil ha av elementer og hvordan det kodes. Hvis man ikke er så opptatt av å se hvordan tekstformateringen man legger inn vil ta seg ut der og da, mens man skriver, så anbefaler jeg HTML-editoren og skriv ren tekst pluss avsnitt, uthevinger, bilder og lenker. Man kan dessuten bytte mellom de to når som helst. Når HTML-editoren (egentlig ren-tekst-editoren) nå også har fullskjerm-muligheten med distraksjonsfri skrivemodus, samt lenke-knapp med mulighet for intern-lenking, da er valget lett for meg, i alle fall. Bruker HTML-editor!
Pene permalenker under Windows
Pene (søkemotorvennlige) permanente lenker til innlegg, sider eller egendefinert innhold (URL med "post_name"
), kan under Windows ikke inneholde «non ASCII»-tegn for å fungere. Det har vært en skrivefeil i koden som har gjort at når tittelen på innholdet har inneholdt en 'ø'
så har (den pene) permalenken inkludert en 'ø'
(som en del av sin URL). Dette er rettet. 'ø'
blir nå til 'o'
under Windows. Dermed kreves ikke lenger påpasselighet, og manuell endring av permalenken, når tittelen inneholder én eller flere bokstaver ø.
Annet
Under «panseret» har det naturligvis, og som vanlig, skjedd mye, og mest. Blant annet er støtten for foreldete programvareplattformer (PHP 4, MySQL 4) og nettlesere, som Internet Explorer 6, fjernet, for blant annet å tilby raskere opphenting, prosessering og visning av innholdet på siden. Og naturligvis vil dette forenkle vedlikeholdet av kodebasen. Det meste av de tekniske forbedringene er feilretting, konsolidering og utvidelse av støtten for en rekke funksjoner og muligheter som tilbys de som bruker WordPress som plattform for utvikling av innstikk og tema. Det kan nevnes avanserte kombinasjonssøk blant egendefinerte innholdstyper og egendefinerte klassifiseringer (taksonomier).
Takk (med litt selvskryt)
Nederst på administrasjonssidene er det nå en en lenke til et par sider som omhandler Frihet og Takk. Frihet dreier seg om de gunstige betingelsene man får bruke WordPress, og Takk dreier seg om å hedre de som bidrar og har bidratt til WordPress, siste versjon spesielt. Siden jeg er begeistret for denne utmerkede programvaren, betingelsene den kan brukes under, at jeg selv bruker den og har den som en del av det jeg lever av, og i flere år har ønsket å bidra til utviklingen og nettsamfunnet rundt utvikling og bruk, så er det med en smule stolthet jeg ser at mitt navn er nevnt. Det inspirerer virkelig til å fortsette å bidra, og jeg oppfordrer alle brukere til å bidra til WordPress på en eller annen måte. Å ha bidratt til et verdensledende produkt som WordPress og bli nevnt … det er da noe?
Norsk (bokmål)?
Inntil den norske oversettelsen er helt ferdig, klar for nedlasting og dukker opp under «Oppdateringer» kan du midlertidig installere den engelskspråklige ( Siden norsk utgave nå er sluppet trenger du ikke gjøre det følgende første punkt, men ennå, inntil neste versjon, kanskje det andre, det for Twenty Eleven:en_US
) utgaven og legge inn språkfilene selv med FTP, slik
- WordPress (pakkes ut til
wp-content/languages
) - Twenty Eleven (pakkes ut til
wp-content/themes/twentyeleven/languages
)
OBS: For å aktivere norsk (bokmål) i din WordPress trenges også denne linjen i filen wp-config.php
(bruk FTP):
define ('WPLANG', 'nb_NO');
De viktigste endringene, på engelsk (på Codex)
Windows?
Jeg benytter anledningen dette innlegget gir til å vise til mine betraktninger omkring WordPress på Windows og under IIS.