Hydrogenfabrikken

Rjukan – Gaustatoppen, Vemork og Gvepseborg

Sommeren 2014 gikk turen til Rjukan med bil. Vi hadde ordnet oss med privat overnatting denne gang, men kunne også ha valgt hytte. Vi startet fra Oslo på tidlig ettermiddag og var fremme på tidlig kveld, tidsnok til litt mat og en øl på kafeen til Rjukan Hytteby, med elven Måna buldrende like forbi.

Vi hadde bare én dag å gjøre Rjukan på, neste dag. Det var en strålende dag, slik at en tur til Gaustatoppen var klart ønskelig. Bil opp til foten av Gaustatoppen, så Gaustabanen derfra opp, nesten til toppen. Gaustabanen er en særdeles spennende og spektakulær bane som tar deg opp til toppen, inni fjellet.

Utsikten på toppen er fenomenal, og bedre desto bedre vær og sikt, naturligvis. På en klar dag er det uforglemmelig, der du ser halve Sør-Norge. Gaustatoppen er en av Norges desidert beste utsiktspunkter, ikke fordi den er høyest av alle topper, men fordi den er høyest i sitt store område.

Etter toppturen dro vi tilbake til Rjukan og videre opp til Vemork. Det var parkering på nordsiden av elva, før den berømte hengebrua over juvet, og skyttelbuss opp til selve Vemork.

På Vemork er det museum, først og fremst selve kraftstasjonen, en gang verdens største kraftverk, bygget av Norges største ingeniører i begynnelsen av forrige århundre. Bare lukten av maskinolje i den digre hallen er alene verdt turen.

Dessuten er det industriarbeidermuseum og utstilling om tungtvannsaksjonen.

På plassen foran kraftstasjonsbygningen er det en plen, i dag egnet for piknik, men samtidig tomten for den berømte hydrogenfabrikken, målet for den første sabotasjeaksjonen de allierte satte i gang under siste verdenskrig. Dessverre er alle rester av bygningen borte, men det foreligger planer om å grave seg ned til fundamentene.  Den berømte og historiske bygningen ble revet (sprengt) så sent som i 1977.

Nede ved parkeringsplassen og hengebrua var det tilbud om strikkhopp ned i juvet, men vi sto over. Derimot er det et glimrende sted å studere tungtvanns-sabotørenes vanskelige oppgave, krysse juvet, elva og ta seg opp til fabrikken.

På tidlig sommerkveld var det til slutt å ta seg til Krossobanen og en tur med den opp til Gvepseborg. Fantastisk utsikt over Rjukan, over til Gaustatoppen og over hele Vestfjorddalen.

Dette var indrefileten av Rjukan på én dag. Litt planlegging og du får en fantastisk dag med uforglemmelige utsikter og observasjoner med historisk sus.

Skal du være turist i Norge for en gangs skyld, er Rjukan det opplagte valg. Ikke la enkelte kinesere være bedre kjent med indrefileten av norske attraksjoner enn deg. Ikke glem at Norge er verdens mest eksotiske land. Har du vært i Norge?

For vår del avsluttet vi turen med en reise videre derfra, over fjellene, til Gålå og Peer Gynt.


Publisert

i

, ,

av