Splittet rederfamilie, okkupasjon, kollaborasjon, hemmelig nazi-opposisjon, etterkrigstid, hurtigruteskipet DS Prinsesse Ragnhilds forlis i 1940, den hemmelige «Stay Behind»-beredskapen, til Afghanistan, Kurdistan, IS, etterretning, samt forfatteren og rederpatriarkens mor, Vera Linds død, familiedrama, penger, arv, løgner og fortielser – alt sydd sammen til en forrykende, lærerik og intrigefull spenningsroman av beste sort. Dette er en bok man bare ikke kan ha gått glipp av, foregår opp til like før vår egen tid – ca 2015, og starter med den tause, mystiske Vera Linds død – hvis manuskript og testamente er forsvunnet.
Denne boka tok virkelig pusten fra meg i enkelte passasjer, ikke på grunn av et blomstrende språk eller åpenbar vidd, men på grunn av de overraskende vendingene, de overraskende, drepende replikkene som plutselig smeller. Og denne studien i et maktspill er er troverdig enn det mest annet jeg har lest, og hjemlig, norsk. De historiske tingene, og nåtidens konflikter i Afghanistan og Kurdistan/IS virker rimelig troverdig, og er dessuten mesterlig, helt fabelaktig, genialt, integrert i hovedfortellingen. Det er lite utenomsnakk, bare nødvendige stemningskildringer, og de virker, enten det er idyll, natur, krig og uhygge. Ingen billige triks, her er alt så realistisk og nøkternt som kan forventes av en slik roman.
Småpirk, som at språket kan virke noe flatt beskrivende, spesielt i starten, veies grundig opp etterhvert. Det er med hensikt. Man skjønner fra side én at dette må ende i en durabelig intern, konfrontasjon – men altså oppbyggingen mot den er bare helt konge. Samvirkingen mellom eksterne krefter og interne konflikter, sannheten eller familieæren, hevn og oppgjør, mor/sønn, far/sønn/døtre, mor/datter, søsken. Det er politikk, selv Willy Brandt, Einar Gerhardsen, Trygve Bratteli og Mads Gilbert er med som perifere bifigurer. Det er historie i massevis, dels om temmelig ukjent opposisjon innad i den nazistiske okkupasjonsstyrken, sabotasje, hemmelige tjenester dengang og nå. Og penger, gamle og nye, samt fattigdom, relativ og er absolutt. Distrikts- og Nord-Norge kontra storbyene Bergen og Oslo, samt Bergen vs. Oslo. Forelskelser, kjærlighet og utroskap – nøkternt beskrevet og satt i i sin tid, med konsekvenser av flere slag.
Og som om ikke dette er nok, gir mysteriet med hurtigruteskipet assosiasjoner til forlisene til både skipet Titanic (1912) og fergen Estonia (1994). Hva gjelder «Stay Behind»-nettverket kan man nå se leksikon, og selv husker jeg godt den utrolige «Meyer-saken» fra 1978.
Anbefales varmt for lesning. Ikke rart den er årets snakkis.
Legg inn en kommentar