Føling i Fjæra

Fjorårets mest positive hendelse i Fredrikstad gjentas i år, nytt «Føling i Fjæra» skal arrangeres i 21.-25. juli.

Norges kuleste festival!
Hankø for folket!
Zwart med hele familien, og Behn, med prinsessen, til tjeneste for
kulturen, sannelig!

Fjorårets høydepunkt: Konsert med Sigvart Dagsland på en flåte, med Karoline Krüger på fastlandet, på stranden Trouville, på yttersiden av Hankø, «alle» tilstede, alle like forhekset.

Zwart viser nattfilm med høy «føling»-faktor, i fjæra. Og tosmåbarnsmor Märtha er forpliktet til å stille opp med nye eventyr i Hankøskogen, også i år.

Maskedrama

Vi har lest. For mange herrens år siden, «Beatles». For ikke så lenge siden, «Halvbroren». Der «Beatles» var en herlig og ikke så lite nostalgisk historie om noen gutters oppvekst i Oslo på 60-tallet, skrevet av en da ganske ung, men ettertenksom, følelsvar og meget lovende forfatter, var «Halvbroren» en helt krønike av format, helstøpt, modent og særdeles bra.
Fortsett å lese Maskedrama

Tyttebær

Lekkerbisken for oss som liker det litt sure.

Man tager sirka en halvkilo rensede tyttebær, så ferskplukkende som mulig. Man kan så dobbeltrense dem etter det ubehag man måtte ha for brune, gjæra eller inntørkede bær. I hovedsak skal bæra være rød, hele og friske, med noen unntak. Selges i disse dager på f.eks Rimi, så de er lett tilgjengelige selv om du ikke har gått søndagsturen din.

Så tilsetter du sukker, igjen etter smak og behag. Du må bruke relativt mye sukker. Et par spiseskjeerholder ikke.

Rør om. Rør mer. Rør og vend enda mer, litt forsiktig. Ikke mos eller knus bæra. Rør til sukkeret er nesten oppløst og ligger som en rødfarget, tynn grøtaktig film rundt bæra. Har godt av å stå litt og så få en ny omrøring.

Skjær brødskiver av ditt beste brød, smør på ditt beste smør og dekk skiva med nyrørte tyttebær.

Når du spiser skiva skal det knase og poppe frisk tyttebærsaft, og det skal smake himmelsk.

Husk at dette er ekstrem ferskvare! Bør spises opp innen neste dag. Både bær og rørte bær kan utmerket fryses.

God høst.

Oslos historie

Nettavisa Groruddalen.no har en artikkel om Aker Herreds historie. Da jeg
gikk på skolen og vi hadde «heimstadlære» var det en rekke tema om Oslos
opphav som gård, middelalderby, etableringen av Christiania, Kristianias
framvekst som hovedstad og det moderne Oslo, men fint lite om den delen av
Oslo som vi vokste opp i, nemlig tidligere Aker (Østre Aker).

Enda så mye lokalhistorie jeg har lest opp gjennom årene så var navnet
Osloherad (Osloar herad, Oslos herred) inntil i dag helt ukjent formeg.
Dette er altså det opprinnelige (eldste kjente) navnet på området der
størsteparten av dagens oslobefolkning bor.

Historien ville det slik, blant annet som følge av svartedauen, at kirken
som i sin tid ble anlagt på gårdene Akers marker, ble eneste soknekirke og
ga opphav til at Osloherad forsvant og Aker Herred kom inn.

At Oslo-navnet opprinnelig ikke bare var knyttet til gården Áslo (Oslo) og
middelalderbyen Oslo, men til store deler av dagens Oslo, gir meg bedre
forståelse for navneskiftet fra Kristiania til Oslo i 1925.

Avisartikkelen

Cafe Oscar

Nok en sesong er Nissa Nyberget i gang med sine jamsessions på Cafe Oscar
i Fredrikstad. En dag i solen på Hvaler eller Onsøy-kysten, bli brun
eller solbrent, bade, kvelden på bryggepromenaden i Fredrikstad med et
godt måltid på ebn av de mange restaurantene. Avslutning på Cafe Oscar
hvor det swinger som rakkern i sommernatten. Ta på deg det letteste og
lekreste, men her er folkelig og alt godtatt og verdsatt.

Man reiser vel ikke til Middelhavet eller hva verre er, nå? Det er jo
juli og Norge er på sitt beste. Fredrikstad spesielt.